на живо

Световен шампион събира подписи за главата на Коджабашев (ВИДЕО)

Ако клубовете ме подкрепят, ще се кандидатирам за президент, каза пред bTV Стефан Ботев

 

Двукратният световен шампион и двукратен бронзов медалист от олимпийски игри Стефан Ботев е един от членовете на Управителния съвет, който иска да се свика извънредно Общо събрание на федерация по вдигане на тежести, което да свали от власт Антон Коджабашев.

Кризата в спорта е безпрецедентна - дългове от близо 700 000 лева и нито лев погасени от настоящия президент на БФВТ. Няма пари за лагери и заплати, а в края на година предстои световно първенство в Бахрейн.

Друг скандален момент в целия казус е, че в договорите на щангистите пише, че 30% от спонсорските им контракти, трябва да влизат в касата на централата.

Снимка: Getty Images

"Чувал съм го това нещо от членове на федерацията, неофициално. Ако има такъв документ, ако въобще се предлага такъв документ на състезателите, би трябвало това нещо да се обсъди в Управителния съвет, да се вземе решения и вече след това да се предлага за подписване", коментира Ботев пред bTV.

 

"Такова нещо не е влизало в Управителния съвет, но съм чувал, че е имало. Никога не е ставало дума за договори със състезателите. Не съм виждал подобен договор. Да, Антон Коджабашев стана президент, избрахме го, след като преди това обеща да намери финансиране за федерацията,
да се оправят задълженията, да направи контакт с Министерството на младежта и спорта и да тръгнат заплатите към момчетата.

Снимка: Lap.bg

Затова той стана президент. Това беше обещанието от него към всички в залата. Обаче все повече се забатачваме, все повече влизаме в задължение, все повече лихви се трупат и става нещо страшно...", откровен е пред камерата ни Ботев, който два пъти стъпва на покрива на Европа, а срещу името му стоят 7 световни рекорда.

Според бившия национал Коджабашев не е бил наясно с реалното състояние на централата. "Точно до стотинка не е знаел, но се говореше между 500 и 600 000 лева. Аз не виждам по никакъв начин да се е работило от негова страна, за да ги намери тези средства. На всеки един Управителен съвет, относно финансовата точка, която разглеждаме в дневния ред, едно и също се чува: "Няма финансиране. Никой не иска да финансира. Няма желаещи. Търся и дотам. Няма движение", разказва бившият хегемон в тежка категория.

Снимка: Lap.bg
"Аз зададох въпроса към него на последния Управителен съвет наскоро. Какво стана с обещанието?. Защото това сa важни неща. Той каза, че такова нещо не е обещавал. Никой не е поел ангажимента да оправи финансирането на федерацията, така че оправяйте се... Федерацията работи по инерция. Изобщо не работи. Запорирана сметка. Чакаме чудо да стане да дойдат отнякъде пари. Доникъде не сме", песимист е Ботев.

 

Както вече ви информирахме, ситуацията е такава, че ако няма договор със спортното министерство до декември, 12 заплати няма да бъдат получени по никакъв начин от щангистите от националния отбор.

"Да, няма как следващата година да финансират предишната за заплати, така е. Не виждам светлина в тунела за момента. Клубове ми се обаждат. Всеки ме пита какво става. Не се тренира, ние губим състезатели, а няма кой знае колко такива по клубовете. Всички клубове се надяваха, че Коджабашев, каквото е обещал, ще го изпълни, но явно не е така. Не може човекът да се справи с това нещо явно. Трябва да търсим друг вариант. Не може да стоим в това положение и да чакаме да се случи чудо. Просто няма как, защото загиваме! Федерацията умира по този начин."

Каква е алтернативата?

"Ново Общо събрание, изборно, нов президент и да търси той да оправя нещата, след като настоящият не може да се справи. Има много желаещи, които искат да свикат Общо събрание. Аз в момента искам да помогна, ще мина да събера тези подписи и да има събрание. Който желае да се кандидатира, да каже какво ще направи. Дори ако трябва да напише протокол с тези обещания, за не стане така: "Аз не съм обещал нищо". Като Коджабашев... И просто никой не може да му търси отговорност", допълва бившият национал.

Вече е в ход подписка за свикването на Общо събрание и нов президент.

"След като толкова клубове ме търсят, няма как, аз съм длъжен да го направя това нещо. Имам увереност, че ще съберем необходимия брой гласове. Ако хората ме подкрепят да се кандидатирам, въобще и да ме изберат като президент на тази федерация, вече съм водил предварителни разговори с хора, имам вариант как да тръгнат нещата", не крие амбиции самият Ботев.

Обидно ли е националка да работи в сладкарски цех, а друг в строителството?

"Не че е обидно. То е много грозно това нещо. Никой не обръща внимание на тези, които са били на нещо голямо в тази федерация. Никой! Пиша най-ниската оценка на Коджабашев – двойка. Един лев не е влезнал в тая федерация! Министърът на спорта Георги Глушков намери вариант и фирма, която помогна, за да можем да участваме на олимпиадата. Автопилот? Автопилот пълен, да! Докъдето стигне горивото. Това е засега."

Дума срещу дума

"Ако говорим за твърдението на Карлос Насар, че 30% от спонсорските са му искани, за да подпише нов договор, и ако е дума срещу дума - Коджабашев и Карлос Насар, вие на кого бихте повярвали?" - Абсолютно на Карлос. Абсолютно на Карлос бих се доверил. Абсолютно никога не е ставало въпрос за договори със състезателите, тъй като даже и аз не бих тръгнал в момента да подписвам, да искам да подпишат, тъй като нямат заплати. Ти не може да имаш условия към тях, без да им даваш това, което трябва да им дадеш. Няма как. Трябва да се оправят всички неща. Трябва да има финансиране, да има заплати! И тогава вече да седнем и да кажем: "Ей, трябва да има договор към вас, разбира се." Той има Карлос, примерно, отношение с даден негов спонсор. Как ще му искаш ти пари на него, на каква база и на какъв договор?! Няма. Има разминаване тук. Не е това начинът да искаш пари."

Каква е гаранцията, че няма да останем само с обещанията?

"Протокол или решение, което се вземе, което предложа и кажа обещавам, това нещо да се напише, да се протоколира, да го подпиша. Гаранции никога няма, 100% гаранция няма – утре съм жив, другия ден еди-какво си. Няма значение кой е - аз ли съм, Иван ли, Петкан, след като мине известно време, да кажем 6 месеца, ако това не се вижда, че тръгва да се работи или стават нещата до някаква степен, ами да ме махат. Аз ще се махна сам. Няма да искам да стоя като Коджабашев.

Аз се излагам по тоя начин и преча на щангите. Не искам да преча! Ако не мога, давам път на следващия. И така... Това е безумие! Това просто е безумие! И трябва да спре това нещо един път завинаги. Не е на всяка цена да бъдеш президент на тази федерация. Иначе пречиш и я унищожаваш по тоя начин. Това е!", завършва една от иконите в тежката ни атлетика Стефан Ботев.