на живо

Тежко наказание за допингирания ни европейски шампион

Дейвид Фишеров беше уличен в употреба на тренболон (анаболен стероид)

Личен архив
 

Австриецът с български паспорт и европейски шампион по вдигане на тежести от 2022 г. в кат. до 102 кг Дейвид Фишеров узна наказанието си за употреба на допинг. 

Той няма да може да участва в състезания до март 2026 г. Това постанови Международната тестова агенция (ITA) и беше оповестено от Международната федерация по вдигане на тежести (IWF).

Фишеров е дал положителна проба за веществото тренболон (анаболен стероид) през март 2023 г. За нея обаче се разбра едва в началото на април 2024 г. 

Най-тежкото възможно наказание за щангиста беше 4 години. 

25-годишният Дейвид Фишеров е роден в Австрия, но от 2020 г. има българско гражданство и се състезава за нашата страна.

През септември 2023 г. беше съобщено, че е участвал в катастрофа, която го е спряла за участие дори само в претеглянето на олимпийската квалификация в Саудитска Арабия, като това сложи край и на възможността му да участва на Игрите в Париж през 2024 г.

Снимка: Lap.bg

Последният хванат с допинг български щангист е  Юндер Бейтула. На 1 юли 2021 г. той бе проверен, докато е в извънсъстезателен режим, а в пробата му бяха открити забранени хормони на човешкия растеж. 

Положителната допинг проба на Дейвид Фишеров е 21-ата за българските щанги от олимпийските игри в Пекин през 2008 г. насам.