на живо

Дейвид Фишеров: Не е правилно на 23 години да търся големите пари

Шампионът по щанги е закърмен с любов към футболния "Рапид" Виена

Гост в епизод 25 на подкаста "За спорта без клишета" е натурализираният австрийски щангист Дейвид Фишеров.

В края на юни той изпя без грешка „Мила родино“ на европейското първенство по вдигане на тежести в Албания, след като спечели златния медал в кат. до 102 кг с шест перфектни опита. Отличието е първо за него от голямо първенство. Сега целта е далеч по-голяма. "Вече не летим в облаците. Спряхме да летим и тренираме за световното в края на годината в Колумбия", споделя 23-годишният Дейвид.

Закърмен е с щангите и с любовта към футболния "Рапид" Виена. "Баща ми беше щангист, а дядо ми - шеф на клуба, за който се състезаваше. Помня отлично Трифон Иванов. Той е легенда на "Рапид". Феновете го боготворяха. В един мач скъса менискус, а след седмица отново игра в Шампионската лига. В цяла Австрия го уважават и издигат транспаранти в негова чест", разказва европейският шампион. Като малък самият той тича с часове след футболната топка, а от 3-годишен кара ски. "Предпочитам индивидуалните спортове. В Австрия да станеш световен шампион е все едно тук да имате скиор №1 на планетата", откровен е Фишеров и цитира думите на Дан Колов: "Аз съм силен, защото съм българин".

"Вярвам в казаното. Не се чувствам чужденец, аз съм си българче. Научих химна преди година. Знаех, че ще спечеля титлата в Албания и исках да го знам перфектно", споделя още Дейвид, който на мондиала в Колумбия ще дебютира на световния подиум. "Средно да ден вдигам между 15 и 25 тона. Не е правилно на 23 години да търся големите пари, важно е да си сбъдна мечтите. Има време за всичко", философски гледа на живота спортистът. Признава, че по време на тренировки се надъхва с немски рап, а понякога и с песни на Галена.

Относно скандалите във федерацията и липсата на пари допълва: "Колкото по-малко караници има, толкова по-добре за спорта. До две федерации мисля, че няма да се стигне. Ще се разберат".

Кой е един от най-важните хора за Дейвид по пътя към олимпийските игри в Париж през 2024 - гледайде и слушайте в епизод 25 на "За спорта без клишета".

Епизод 25 ви очаква в новия ни сайт btvsport.bg - ТУК: https://btvsport.bg/za-sporta-bez-klisheta/dejvid-fesherov-ne-e-pravilno-na-23-godini-da-tarsja-golemite-pari.html

В официалния канал на bTV Media Group в Youtube, в който може да влезете само с един клик на мишката - ТУК: https://www.youtube.com/c/bTVMediaGroup

Епизодите може да слушате и в Spotify.