на живо

Тя пази тайна 27 години: Той е чудовище, малтретираше ме, когато бях на 15!

Легендарният гимнастик Виталий Шчербо на 52

На 13 януари 52 години навърши един от най-великите спортисти на нашето време - Виталий Шчербо. Той е единственият спортист, спечелил 6 златни медала от една олимпиада, който не е плувец, както и единственият гимнастик, печелил всичките 8 възможни златни медала от световни първенства - многобой, отборно, земя, прескок, кон с гривни, успоредка, халки и висилка.
 
Роден е в Минск през 1972 г. Той спечели десет медала от олимпийски игри, от които шест златни и четири бронзови. Има 23 медала от планетарни първенства - 12 златни, 7 сребърни и 4 бронзови. Извоювал е и 16 отличия от европейски първенства.
 
Най-успешният състезател на олимпийските игри в Барселона с шест златни медала от осем възможни. Взима четири титли само за един ден.
 
И докато с гимнастическите уреди всичко върви като по часовник, в личния му живот не е така.
 
Малко след олимпийските игри в Барселона той се жени за дългогодишната си приятелка Ирина. Скоро след това домът им е разбит и ограбен, а бандитите дори се опитват да отвлекат новороденото им бебе.
 
Семейството се мести в Америка, където Шчербо продължава кариерата си в Пенсилвания. Той се готви за олимпийските игри в Атланта, но животът отново му изпрати лошо послание.
 
На 13 декември 1995 г. съпругата му Ирина катастрофира. Лекарите казват на Виталий, че има един процент шанс тя да оцелее.
 
Той спира да тренира, напълнява и се отдава на алкохола. Когато съпругата му се събужда от кома няколко месеца по-късно, настоява той да продължи да се подготвя за Игрите.
През 1996 г. беларусинът става световен шампион и печели четири бронзови медала на олимпиадата в Атланта.
 
Планира да участва в световното през 1997 г., но чупи ръката си след падане от мотор. Това е и краят на кариерата му, но не и на проблемите.
 
През 2017 г. украинската гимнастичка Татяна Гуцу го обвинява, че я е изнасилил, когато е била на 15 години.
 
Гуцу пази тайната 27 години. 41-годишната украинка прави изявление като част от кампанията в световен мащаб Me too ("Аз също"), в рамките на която жени признават, че са били насилвани в миналото.
 
"Бях на 15 години и това се случи една година преди олимпийските игри. Случи се в Щутгарт, на състезание, където представяхме СССР. Нямах силата и смелостта да кажа това, но сега съм силна - човекът, който ме изнасили, е Виталий Шчербо, чудовището, заради което страдах почти три десетилетия".
 
Тя се обърна и към самата легенда.
 
"Знам, че ще кажеш, че не е вярно, но аз съм по-силна, отколкото можеш да си представиш. Ти се опита да унищожи живота ми, но не успя!"
 
По-късно Виталий осъди Гуцу за клевета. Според споразумението и двамата трябва да пазят публично мълчание по случая.