на живо

"Често ни казваха, че сме дебели крави": Скандал във френската гимнастика

Срамувах се от теглото си през цялата си кариера и днес все още крия храна, разказва шампионка

В света на спорта продължават да се разгарят скандали около обидното отношение на треньори и специалисти към състезатели.

През лятото на 2020 г. британките Ребека и Елиза Дауни, шампионки от световни първенства по спортна гимнастика, говориха за психологическото насилие в националния отбор.

След това излезе цял доклад за тормоза във Великобритания. В Канада също имаше няколко скандала. Сега е ред на Франция - 6 момичета свидетелстват за малтретирането на треньори с ученици.

"Срамувах се от теглото си през цялата си кариера и днес все още крия храна. Това безкрайно треперене за теглото, ми остави дълбоки рани, които никога няма да зараснат. След тежка емоционална битка, най-накрая започнах да приемам тялото си, когато съм извън залата, но не и като гимнастичка", разказа през 2020 г. Ели Дауни пред BBC.

През същата година Британската федерация по гимнастика получава около 400 жалби от спортистки и техните родители, които се оплакват от поведението на треньорите.

Друга топ гимнастичка, чието име остава неизвестно, твърди, че е била принудена да стои на гредата в продължение на два часа.

Спортистки от всички възрасти твърдят, че за наказание изобщо не им е било позволявано да ходят до тоалетната.

Ели Дауни, която спечели многобоя на Евро 2017, каза, че не е яла или пила в деня преди същинската надпревара. Според нея треньорът веднъж казал, че "се надява болкоуспокояващите, които Ели приема, да са хапчета за отслабване".

Сега подобно нещо беше разкрито във Франция. Отправна точка за този случай беше репортаж на Stade Channel, в който 6 бивши националки (всички непълнолетни по време на събитията) разкриха, че са били мишени на насилие - физическо и психическо.

Те обвиняват старши мениджърът на френския национален отбор по гимнастика, който все още заема поста си, както и треньорът.

Четири от предполагаемите жертви говорят открито за унижението. Валентина Сабату, която беше в националния отбор от 2009 до 2015 г., твърди, че е била принудена да участва в тренировки със счупен глезен. Това се случва по време на подготовката за олимпийските игри през 2012 г. По това време момичето е само на 16 г.

Клара Дела Ведова, която беше в първия отбор от 2009 до 2012 г., казва, че в нейния случай става въпрос за психологически тормоз. "Тромава си, за нищо не ставаш“, коментират треньорите по адрес на тийнейджърката. Стигна се дотам, че Клара се почувства „освободена“, когато малко преди олимпиадата в Лондон е наранила един от ахилесите си.

"Почувствах облекчение, защото всичко свърши. Тялото ми трябваше да ми каже да спра, а не аз", спомня си Дела Ведова.

Камил Бол (2014-2017 г. в националния отбор) също се оплака от един от членовете на френския отбор. Мъжът я е помолил да свали три килограма за една седмица. "Изглеждаш с наднормено тегло, когато се състезаваш, това е грозно."

Момичето е подложено, по думите й, на "абсурдна диета".

Марин Пети обясни, че е била ударена от същия човек, когато е била на парти, организирано от Томас Бухай (бивш френски гимнастик и настоящ треньор) в чест на сребърния му медал от олимпийските игри в Пекин през 2008 г. Тогава Пети е само на 15.

Другите две гимнастички остават анонимни. Но това, което казват, е невероятно. "Паднах два пъти и ми казаха, че съм дебела крава. Обиждат ме, невъзможно е... Често ни казваха, че сме дебели крави. Не мога да разбера как се говорят такива неща на деца", отбелязва една от тях.

Френската федерация излезе с прессъобщение в отговор на обвиненията. „Разбира се, че гледах репортажа, излъчен от France Televisions в неделя вечер", обяснява президентът Блато.

"Напълно приемам показанията и напълно подкрепям жертвите. В резултат на това свиках извънредно заседание на изпълнителния съвет на централата, за да обсъдим мерките, които трябва да се предприемат.

Ще имам възможност да говоря след срещата ни с министъра на спорта Амели Оудеа-Кастера, за да изясня мерките, предприети от федерацията за спиране на всички форми на насилие".