на живо

Убиха сина на легендарен джудист навръх рождения ден на баща му (СНИМКИ)

Приживе, 25-годишното момче дарявало доброволно костен мозък за нуждаещи се

 

Поредна жестока трагедия разтърси израелския спорт и израелското общество. Войната между Израел и „Хамас“ отне без време още един човешки живот и почерни семейството на един от най-успешните спортисти и треньори в историята на Израел.

При сражение в Газа загина синът на легендарния джудист Орен Самаджа, съобщава сайтът sport5.co.il. Старши сержант от резерва на израелската армия Омер Самаджа е един от двамата израелски войници, убити в централната част на Ивицата Газа на 20 юни.

Омер намира смъртта си навръх 54-ия рожден ден на своя баща (Орен Самаджа е роден на 20.06.1970 г. – б.а.). Младият мъж остава завинаги на 25 години. Той е боец от батальон 9203, бригада Александрони.

„Почивай в мир, сине. Всички ще се върнат у дома. Амин“, написа потънал в скръб в своя Инстаграм профил почернения баща Орен Самаджа. Той е първият израелски спортист, който печели олимпийски медал в джудото – бронз в кат. до 71 кг от игрите в Барселона’92.

Орен е и първият израелец в историята, който извежда до олимпийско отличие и свой възпитаник – Ор Сасон, на когото той е треньор, стига до бронз в кат. +100 кг в Рио 2016.

Гибелта на Омер Самаджа на рождения ден на неговия баща бе отпразнувана от бойците в Газа като победа, а в някои социални мрежи, подкрепящи „Хамас“ дори честитиха рождения ден на разбития Орен Самаджа.

В същото време, Израел потъна в скръб.

 

„Сърцето ни е разбито. Скланяме глави пред паметта на сержант Омер Самаджа и скърбим заедно със семейството му“, гласи официалното съобщение от израелската федерация по джудо по адрес на загиналия без време Омер, който се записва в резерва с огромна гордост, за да защитава родината си след кървавите събития на 7 октомври миналата година.

„С голяма болка и съпричастност се обръщаме в този миг на скръб към семейство Самаджа. Орен загуби своя непрежалим син, който загина като герой в битка за честта на Израел. Той напуска този свят в момент, в който живота беше пред него“, се казва в официалния пост и на израелския олимпийски комитет.

„Орен, ти си страхотен спортист и треньор, и човек. Ти възпита и изгради цели поколения шампиони в израелската нация. Ти изгради съвършени личности, които да носят с гордост израелското знаме по целия свят. Ти винаги си бил пример за силата на човешкия дух. Нека споменът за скъпия и смел Омер никога не напуска нашите сърца. Олимпийското семейство на Израел е твое семейство и ние скърбим наравно с теб“, се казва още в съобщението.

Семейството на загиналия войник отдаде последна почит на военното гробище в Нетаня. На погребението присъстваха бащата Омер, майката Лиат, братът на Омер и сестра му, както и техен братовчед му, десетки войници, спортисти и колеги на легендарния джудист.

„Продължавайте, колкото е възможно по-силно. Не свеждайте главите си. Да живее Израел“, с тези думи и през сълзи, един баща, загубил сина си навръх своя рожден ден, се обърна към бойците от израелската армия, дошли да изпратят детето му в последния му път.

„Преди ден го изпратих обратно в армията след няколко дни у дома. Изпратих момчето си със свит стомах и смъртна тревога. Така, както се чувствам от мига, в който отиде да воюва. Сине, ти дори успя да честитиш рождения ден на баща си, преди да ни съобщят кошмарните новини часове по-късно. Ти спасяваше животи, ти даряваше костен мозък на тежко болни, но сам себе си не успя да опазиш“, през сълзи за своя Омер говори и майка му Лиат.

„Никой не ме беше подготвил, че за една секунда всичко ще се промени, че в един миг ще науча, че брат ми е убит. Най-красивото момче в нашия дом, най-големият от нас, който никога не си беше у дома, но винаги се грижеше за всички. Благодаря ти, батко, че ме учиш цял живот какво е любов. Ти си толкова тих, но толкова силен“, тези думи, написани от по-малката му сестра, разтърсиха присъстващите на погребението.

Семейството на една от най-обаятелните личности в израелския спорт празнува рождения му ден. Орен Самаджа става на 54 и събира свои приятели по този повод. Дори получава сутринта съобщение от сина си Омер, който го поздравява за празника. В разгара на тържеството обаче идва вестта, която никой родител не иска да чува за своето дете.

Орен Самаджа е бронзов олимпийски медалист в кат. до 71 кг в джудото от Барселона’92, той е двукратен световен вицешампион от 1990 и 1995 г. и европейски бронзов медалист от 1992 г.

Успешната му кариера продължава и като треньор на националния отбор на Израел.

През 2015 г. извежда Саги Муки до европейската титла, през 2016 г. Ор Сасон до бронз от олимпийските игри в Рио, а през 2019 г. отново Муки, но вече до световната титла.

Трагедията, сполетяла семейство Самаджа, накара целия израелски спорт да се обедини около един от най-големите любими хора в Израел. По-рано тази година Орен Самаджа загуби баща си Морис Самаджа - легенда на джудото и един от основателите. на израелското джудо, който почина на 91-годишна възраст.