на живо

Ученик постави рекорд, който дори Болт нямаше (ВИДЕО)

Това ли е новата звезда на световната атлетика?

Ученик постави рекорд, който дори Болт нямаше (ВИДЕО)

Ямайските спринтьори Буваджи Нкрумие и Алана Райд подобриха преди дни националните рекорди на Ямайка на 100 метра при юношите и девойките (U20).

Нкрумие, който е сребърен медалист на 100 м от световното първенство в Кали през миналата година, постигна 9.99 секунди за победата си в Кингстън, което е третото най-бързо време в света за всички времена и рекорд на Ямайка в тази възрастова категория.

19-годишният ученик, който бе капитан на отбора на Kingston College, обаче не бе доволен от състезанието и каза, че не е успял да бяга перфектно.

Прякорът му е д-р Спийд. Както обяснява самият атлет, името му се е появило, не защото обича природните науки или планира да учи медицина. Малко преди раждането на момчето, баща му слушал по радиото история за лекар на име Буваджи. Още от малък обаче наследникът се отличава с невероятна скорост - на 12 бяга на 100 метра за 11,06 секунди! И така се ражда Д-р Спийд...

На международно ниво за Нкруми се чува през миналия сезон. От Кали спринтьорът се връща с два сребърни медала: с щафетата и индивидуално. Във финалната надпревара на дистанция 100 м Буваджи записа национален рекорд (10.02), а победата е за Тебого от Намибия – 9.91 (световен рекорд за възрастта).

Резултатът от 9.99 сек. тази година го превърна в третия спортист в историята, преодолял гросмайсторската бариера от 10 секунди, преди да навърши 20 години.

В клуба на топ спринтьорите освен Тебого и ямаецът, е и американецът Трейвън Бромел (9.97).

Снимка: Getty Images

Какви ги е вършил световният рекордьор Юсейн Болт на тази възраст? Светкавицата изобщо не стартира на 100 метра в официални състезания. Страхотните 9.58 на Болт и изключителните 9.69 на Йохан Блейк са факт, когато и двамата са на 22 години.

Първата сериозна проверка за Нкруми извън Ямайка предстои съвсем скоро - Карибските игри в Насау, Бахамските острови (7-10 април).