на живо

Вълшебна Коледа с героите на българския спорт (ВИДЕО)

Вижте какво ви пожела за празниците част от спортните герои на 2023-а

Вълшебна Коледа с героите на българския спорт (ВИДЕО)

2023-а е към своя край, а в това време на годината винаги е време за равносметка. През изминалите 12 месеца имахме много поводи за радост и гордост.

Ето какво ви/си пожелаха нашите спортисти.

Няма как да не започнем с грандамата на българския спорт - Стефка Костадинова.

"Първо искам да кажа, че това бе много силна година за българския спорт. Година на младите! Искам да им пожелая да са живи и здрави, да няма контузии, да вярват в себе си, да имат самочувствие и да покажат най-доброто от своята спортна форма, защото както всички знаем олимпийските игри са каймакът на една спортна кариера.

Снимка: Getty Images

Пожелавам им го от сърце! И нека ние чуем повече пъти българския химн. Бъдете живи и здрави!

Весели коледни празници на вас и на вашите семейства! Бъдете горди, че сте българи, защото България ви обича!", пожела световната рекордьорка във високия скок.

"Изпращам може би най-успешната си година в професионален план, в личен - също така не по-малко успешна. Постигнах един много голям успех – спечелих абсолютна европейска титла, олимпийска квота, медали от световното първенство... Доволна съм.

Снимка: Анна Недкова, БФХГ

Пожелавам на всички и на себе си здраве. Пожелавам на хората да се обичат, да бъдат по-сплотени и да преследват мечтите си до края. Бъдете много здрави, много щастливи! Борете се за това, което искате и никога да не се предавайте пред трудностите", сподели пред нашата камера Боряна Калейн, с която са свързани надеждиците за отличие на Игрите в Париж.

Сестрите Габриела и Стефани Стоеви, които рядко срещат конкуренция в бадминтона, също ви желаят здраве и успехи. "Много успешна спортистите в олимпийската 2024 г. С много резултати по турнирите и без контузии."

Снимка: bTV

"Весело посрещане, успешна 2024-а олимпийска година. Мечтайте силно и всичко ще се случи", добавя трикратният европейски шампион по вдигане на тежести Ангел Русев.

Навръх 8 март тази година той стана баща за първи път - на малкия юнак Алдин.

Завършваме първата порция поздрави, както я и започнахме - с лека атлетика.

"Весели празници! Да сте със семействата и близки си. Да си изкарате весело и щастливо!", желае ви световната шампионка на скок дължина за девойки (U20) за 2022 г. Пламена Миткова. През 2023 г. 19-годишната пловдивчанка стана вицешампионка на Европа за девойки в Йерусалим.

"Смятам, че годината, според това което показахме е успешна. Беше трудна, изпълнена от много емоции, трудности... За мен беше най-емоционалната от всички години, в които съм се състезавал", споделя и 19-годишният Божидар Саръбоюков, който спечели анкетата за "Атлет на България" за 2023 г. на списание "Атлетика".

Талантът се състезаваше с успех в две дисциплини през изминалата кампания – скок на дължина и троен скок.

През зимата той постави нов национален рекорд на скок дължина за юноши (U20) със 7.97 м и зае четвърто място на европейското първенство в зала за мъже и жени в Истанбул. През лятото атлетът от Харманли доказа класата си с рекордна серия на скок дължина на европейското първенство за юноши (U20) в Йерусалим, като подобри два пъти националния рекорд в дисциплината с 8.18 и 8.22 метра, като остана втори само на 1 сантиметър от златния медал.

На троен скок възпитаникът на треньора Димитър Карамфилов завоюва втори сребърен медал в Йерусалим с личен рекорд от 16.25 метра.

"Пожелавам на всички спортисти, естествено и на себе си, да сме здрави. Да се пазим от контузии най-вече, защото това е единственото нещо, което може да ни спре. Всички знаем че щом сме стигнали до това ниво, полагаме изключителни усилия и трябва да сме живи и здрави. Смятам, че другото може да го покажем".