на живо

Винер се оттегли. Край на Руската федерация по художествена гимнастика!

Директорът на железниците ще управлява този спорт

Instagram
 

Руската федерация по художествена гимнастика престава да съществува, а дългогодишният ѝ президент Ирина Винер вече няма да отговаря за този спорт. 

Това стана ясно, след като преди дни в страната бе учредена нова федерация, под шапката на която влизат художествената и спортната гимнастика, спортната акробатика, спортната аеробика и скоковете на батут. 

Снимка: Instagram

Начело на нея ще бъде бившият транспортен министър и настоящ генерален директор на "Руски железници" от 2015 г. насам Олег Белозеров. 

Снимка: Instagram

Ирина Александровна Винер-Усманова бе начело на художествената гимнастика в Русия от 2008 г. насам. Под нейно ръководство Русия спечели 3 индивидуални олимпийски титли и 3 при ансамблите. 

 

Тя е откривател и треньор и на едни от най-успешните гимнастички от близкото минало - Маргарита Мамун, Евгения Канаева, Алина Кабаева и Юлия Барсукова. Всички те са били олимпийски шампионки.

Снимка: Instagram

"Отдавна исках това. Дълги години предлагах на Алина Кабаева да стане президент, но тя отказа. Цял живот съм искала да бъда само треньор и мечтата ми се сбъдна.", каза Винер. 

 

В момента тя изтърпява 2-годишно наказание заради острите си критики към съдиите след олимпийските игри в Токио, когато българският ансамбъл получи по-висока оценка от рускините и взе титлата, а израелката Линой Ашрам се нареди пред Дина Аверина и стана шампионка. 

Винер не допусна индивидуални гимнастички на Русия да участват на Игрите в Париж, тъй като те щяха да се състезават под неутрален флаг.

През 2019 г. в Москва бе открит т.нар. "Дворец на гимнастиката", който носи името на Ирина Винер. 

Тя е омъжена за Алишер Османов, който дълги години държеше лидерската позиция в списъка на най-богатите руснаци, занимавайки се с металургия. Именно той пое финансирането на строежа на залата.