на живо

Заплашили Антъни Иванов, че ще пропусне Париж 2024

Георги Градев: Тук сме малко като в палеозойската ера, работим с пещерняци

Заплашили Антъни Иванов, че ще пропусне Париж 2024

Антъни Иванов е получил заплаха, че ще пропусне олимпийските игри в Париж през 2024 г. Това се е случило при временното спиране на правата му, твърди адвокатът на плувеца Георги Градев. Санкцията беше наложена заради три нарушения на правилата за местонахождение. По молба на Иванов той беше изслушан в Антидопинговия център и даде своето обяснение на случилото се. След това стана ясно, че временното спиране на състезателните права е отменено до окончателно решение по случая.

"За мен е ясно, че нямат никакво основание да му спират правата. Сгрешено е обвинението. В единия случай не намираш мястото. Във втория случай не намираш спортиста. Затруднява се защитата на Антъни, тъй като не знаем в какво точно е обвинен", заяви Градев пред bTV.

"В самото обвинение пише, че той е пропуснал проверка, което предполага, че мястото е намерено, а спортистът не е бил на него, за което пък имаме свидетели и сега даже чакаме записа от камерите от сградата, за да покажем, че той си е бил на мястото в часа на проверката. Много интересен факт е, че от снимковия материал, който ми е предоставен, който може да покаже в колко часа е обикалял проверяващият, са изтрити денят и часът".

"Има несъответствие в самите доказателства, има несъответствие и между докладите и доказателствата на проверяващия, а най-голямото несъответствие е в обвинението, повдигнато от Антидопинговия център. Вместо да го обвинят, че е подал неточна информация за местонахождението си, са го обвинили, че е пропуснал проверка."

Според Градев, от Антидопинговия център са се уплашили и затова са възстановили правата на клиента му. "Имам съмнения, че у нас имаме специалисти от такъв ранг, които да разберат аргументите, които аз поставям, тъй като те не работят на международно ниво. Според мен тук нещата са малко като в палеозойската ера, работим с пещерняци. Трябва да ги убеждаваме, че Земята е кръгла. Вчера разговорът протече в тази посока - убеждавахме се, че Земята не е правоъгълна, а кръгла. Изключително излишно напрежение."

Снимка: bTV

"Изключително неприятно впечатление ми направи, тъй като те започнаха с директна заплаха, че ако той успее да си вдигне обвинението и да продължи да плува, щели да го накажат, защото е бил виновен. Тоест тук презумпцията за невинност изобщо не съществува за тези хора. Уважаване към човешки права никакво - нула като всички български институции."

"Заплашваха го, че щял да пропусне олимпиадата, един вид опитаха се първо да го разколебаят, от друга страна да разрушат доверието, което има между него и мен. Което не се получи, разбира се, но това са такива тънки трикове, които не им правят чест. Съответно им отвърнахме, че ще ги вкараме в съда и ще ги съдим за личната им отговорност, която носят, за решенията, които взимат и за това, че си превишават правомощията."

Снимка: Facebook

 "Открихме и пропуск в наредбата. Оказа се, че в наредбата липсват текстове и поради тяхната липса нашата антидопингова агенция няма право никога на никого да спира временно правата. При никакви обстоятелства." "Антъни си е обратно в басейна, ще си плува и на този етап мисля, че не е хубаво да раздухваме този случай повече, защото един ден, когато отиде да сключва договор с някой спонсор, рекламодател, първото нещо, което той ще направи, е да влезе в Google, за да провери имиджа му. Най-добре за Антъни и за неговия имидж е да не бъде свързван с потенциално допинг нарушение."