на живо

Златни! Шахматистките ни стъпиха на европейския връх (ВИДЕО)

Сразиха световните шампионки за историческия триумф

Златни! Шахматистките ни стъпиха на европейския връх (ВИДЕО)
 

България е на европейския връх в женския шахмат! Тимът ни триумфира, след като срази действащите световни шампионки от Грузия с 2,5:1,5 точки.

Така националките завършват турнира в Будва (Черна гора) без поражение - 7 победи и 2 равенства. Успехът е исторически - първи за страната ни на шампионат на Стария континент. Той идва след 10-годишно отсъствие от европейски първенства.

Първа от четирите партии днес завърши тази между втората от Световната купа в Баку - Нургюл Салимова и Нино Бациашвили. Българката удържа реми с черните фигури за общ резултат 0.5:0.5.

По-късно най-опитната в състава - бившата световна шампионка Антоанета Стефанова постигна ключов успех в 31 хода над Белла Хотенашвили на първа дъска, за да ни осигури аванс от 1 точка. Така България се доближи на реми от европейското злато.

Впоследствие обаче Белослава Кръстева отстъпи на Саломе Мелия. Грузинката успя да изненада Кръстева във варианта на Сицилианска защита с четирите коня и въпреки опитите на българката за изравняване на играта, те не се оказаха успешни и Мелия спечели след 36 хода.

Всичко зависеше от Гергана Пейчева, която мереше сили с Лела Джавахишвили, като се нуждаеше от реми, за да осигури златото на България. Тя направи даже повече - срази съперничката си и запази перфектния ни баланс.