на живо

Злато и олимпийска квота за Валентина Георгиева (ВИДЕО)

Българката без конкуренция на прескок

Злато и олимпийска квота за Валентина Георгиева (ВИДЕО)

Валентина Георгиева спечели златния медал на финала на прескок на Световната купа по спортна гимнастика в Баку, която е квалификация за Игрите в Париж 2024.

Така най-добрата ни състезателка в момента си осигури квота за олимпиадата, но все още се чака официално потвърждение от Международната федерация по гимнастика (ФИГ).

Възпитаничката на Филип Янев получи оценка от 13.799 точки. След нея се наредиха Чан Ок Ан (КНДР) с 13.783 точки и Карла Навас (Панама) с 13.733 точки.

За Валя това е трето състезание след завръщането от контузия. Тя получи травма на коляното на 14 август 2022 г. по време на финала на прескок на европейското в Мюнхен. На 9 септември Георгиева претърпя операция заради увреждане на кръстни връзки и менискус.

На Световните купи в Кайро и Котбус националката ни спечели сребърни медали.

Еди Пенев, който влезе като първа резерва на финала на земя, се класира на четвърто място с оценка 14.166 точки. Шампион стана Егор Шарамков (Блрс) с 14.933 т.

Така Георгиева донесе втора квота за България след тази на Кевин Пенев. Еди също е много близо до място на Игрите в Париж 2024.

Следващата Световна купа е в Доха, на която ще участват Георгиева и Еди Пенев.