на живо

"Златоперки" - най-голямото плувно състезание за деца (ВИДЕО)

Вярвам, че поне 7 от участниците ще станат елитни спортисти, заяви легендата Петър Стойчев

"Златоперки" - най-голямото плувно състезание за деца (ВИДЕО)

Над 700 участници от 47 клуба се включиха в най-голямото плувно състезание за деца в България. Този уикенд в столицата се провежда петото издание на турнира "Златоперки".

"С помощта на моите колеги от клуб Левски, се справихме с организацията. Несъмнено трябва да спомена, че получаваме подкрепа от Министерството на младежта и спорта. Държавата застава зад нас. И, разбира се, Българската федерация по плувни спортове. Започнахме преди около 6 години. Искахме да направим турнир по случай 1 юни – Денят на детето. След това дойде COVID-19, рестрикциите. Пропуснахме известно издание.", коментира пред bTV легендата Петър Стойчев.

"Мотивира ме фактът, че всяка година има все повече и повече деца, което означава, че си говорят помежду си. Те споделят на приятелчетата, че им харесва състезанието. Направихме специални медали. Медал, който да остане за спомен и след 20 години. Да си спомни откъде го е спечелило... Когато аз бях дете, нямаше толкова много състезания и място за изява. Родителите, които целодневно се грижат за децата си – водят ги на тренировки, състезания, те пък също искат да видят едно удовлетворение от труда."

"Такива събития са радост не само за нас, организаторите, защото можете да видите в очичките на всяко едно дете усмивка. Щастливи са с това събитие. Вярвам, че от тези 700 деца поне 7 ще бъдат новите елитни плувци на България след години."

"За да има масовост в плувния спорт, първо трябва да се наблегне на него, за да има по-голяма възможност. За да може такива състезания да се случват по-често. Тогава ще бъде по-лесно да отберем от тях най-елитните, които да представят България на международни състезания."