на живо

Зверство: Убиха световен шампион и го захвърлиха до гробище

Някогашната звезда в леката атлетика Жак Фрайтаг изчезна преди 2 седмици

 

Олимпийска звезда беше застрелян, а тялото му - захвърлено край гробище. Жертва на зловещото престъпление е бившият световен шампион в скока на височина Жак Фрайтаг.

Южноафриканецът изчезна безследно преди две седмици и в крайна сметка е открит мъртъв с огнестрелни рани. Пенсионираният атлет бил видян за последно при посещение в дома на майка си няколко дни след рождения си ден.

В последното време някогашното златно момче на южноафриканския спорт бил затънал в проблеми - останал без работа, докато се борел със зависимостта си към наркотици. Майка му свидетелства, че 42-годишният Жак се качил в колата на мистериозен мъж, който му обещал ангажимент срещу заплащане.

Оттогава никой не го е виждал жив. Окървавеното тяло е открито във вторник следобед с множество огнестрелни рани до гробището Зандфонтейн в Западна Претория.

Сестра му Криси Луис организира мащабно издирване. Тя предполагаше, че Фрайтаг ще бъде лесно разпознаваем заради ръста си - 204 сантиметра. 

Жак все още държи националния рекорд на родината си - 238 см от 2005 г. Две години по-рано той преодоля 235 см и грабна титлата от световното първенство в Париж.

 

Той е планетарен шампион също така за юноши и младежи. Със злато и в трите възрастови групи могат да се похвалят само още Юсеин Болт и Вероника Кембъл-Браун.

Фрайтаг се оттегли от спорта през 2013 г. В последно време е спял по улиците или на дивана на приятели, като не е успявал да се задържи на работа.