на живо

"Богинята" се оказа "Ужасен провинциален отбор"

Кой основава Аталанта и защо тимът играе с екипи в черно и синьо?

Reuters
 

Аталанта достигна върха в своята история! Вчера (22 май) италианският тим триумфира във финала на Лига Европа, побеждавайки Байер Леверкузен с 3:0

Това е първа международна титла за тима, наричан от феновете си "Богинята". И да, предвид силните резултати и репутацията на Аталанта, това изглежда странно. 

Тимът е основан на 17 октомври 1907 г. в градчето Бергамо от учениците от класическия лицей "Паоло Сарпи". Те избират за свой патрон Аталанта - амазонка, девица-ловджийка и може би част от Аргонавтите в древногръцката митология. 

Проблемът е, че в Бергамо вече има един футболен тим - Бергамаска, а Италианската футболна федерация позволява само един отбор от град се бори за участие в елитното първенство. Спорът се решава (и не съвсем) в мач. Аталанта побеждава с 2:0 през 1919 г., а няколко месеца по-късно двата клуба се сливат. 

Така се появяват и прословутите синьо-черни екипи. Първоначално Аталанта носи фланелки в черно и бяло, а Бергамаска - в синьо и бяло. Обединението обаче се отразява на екипите. Интересен е фактът, че първоначално те са били на черно-сини квадратчета, но бързо в тима преминават на класическите райета. 

Снимка: Reuters

Клубът преживява тежко Първата световна война. Първенството е спряно, а за да оцелее Аталанта продава игрището си. След войната тимът трудно намира футболисти, като се налага понякога вратарите да играят като полеви играчи. Обединението обаче носи и по-смели амбиции.