на живо

"Лудогорец" в страната на баскетбола

В Литва футболът не е на пиедестал

"Лудогорец" в страната на баскетбола

Литва – страната, в която баскетболът е много повече от игра. По данни на местните спортни федерации, въпреки световната популярност на футбола, в прибалтийската държава децата на възраст между 12 и 19 години, трениращи баскетбол, са много повече.

Килиан Мбапе, Кристиано Роналдо и Роберт Левандовски са познати лица в Литва, но култът към баскетбола е ненадминат.

Точният брой на баскетболните юноши и девойки е 6000, докато децата, играещи футбол в лицензиран клуб в Литва, са 5013.

Въпреки че литовското население е над 2 пъти по-малко от това на България, страната ни има значително по-малко баскетболисти сред подрастващите – 5140. Затова не е изненада, че спорт номер едно в Литва категорично е този с оранжевата топка.

В България неубедителните резултати на националния отбор по футбол изглежда, че не са демотивирали децата да го тренират. В страната ни те са 12 500.

Обърнато в процентно съотношение, от 1000 деца на възраст между 12 и 19 години, в България едва 29 от тях тренират футбол или баскетбол. Броят на подрастващите в Литва е малко по-различен – 45.

Историята на баскетболна Литва е вековна. Страната е сред първите, участвали на европейско първенство, като преди Втората световна война е печелила надпреварата два пъти. Най-сериозно влияние върху културата и психологията на литовците има този спорт в годините след обявяването на независимостта на страната (1991-а година). Тогава са и част от най-значимите успехи както на клубно, така и на национално ниво в този спорт.

След като през десетилетията литовският национален отбор е доказал надмощието си над българския, то футболният "Жалгирис" има възможността да изненада "Лудогорец" в плейофите на Лига Европа.

На изкуствения терен на стадион LFF и пред 5000 зрители първенецът на Литва е способен да неутрализира пасива си от един гол от първия двубой в Разград и да даде нов тласък в развитието на футбола в страната.