на живо

Евро 2024: Кръв, счупен нос и бой в съблекалнята в първите 12 мача (ОБЗОР)

Или защо Джон Ленън би останал жив, ако по него беше стрелял Ромелу Лукаку?

 

Евро 2024 по футбол стартира обещаващо. В първите 12 мача имаше от всичко по много: голове, спасявания, драми и обрати. Счупен нос, кръв, бой и скандали на огорчени играчи и треньор в съблекалнята.

Но имаше и невероятни рекорди - за най-светкавично отбелязан гол, за най-млад голмайстор, за най-много участия на европейски финали и какво ли още не. Събрахме най-интересното за вас, за да ви припомним, а и за да наваксате, ако случайно нещо сте пропуснали. 

Ден 1

Германия – Шотландия 5:1

Евро 2024 започна с внушителна домакинска победа на Германия с 5:1 срещу Шотландия.

Всичките 6 гола бяха дело на футболисти на Бундестима. В края на инфарктното първо полувреме, в което се разписаха Флориан Вирц, Джамал Мусиала и Кай Хаверц, бе показан директен червен картон на защитника на „гайдарите“ Райън Портиъс. В свой стил, Германия не намали оборотите и започна без милост и втората част. Последваха още две попадения в полза на германците, а автогол на Антонио Рюдигер отсрами шотландците.

Снимка: Ройтерс

 

Ден 2

Унгария – Швейцария 1:3

Испания – Хърватия 3:0

Италия – Албания 2:1

След най-резултатния откриващ мач в историята на европейските първенства, последва нов рекорд.

Във втория ден на Евро 2024 бе отбелязан най-бързият гол в 64-годишната история на европейските първенства! 22 секунди след изпълнението на началния удар в двубоя между Италия и Албания, Недим Байрами, който играе за италианския Сасуоло, се възползва от грешка на Федерико Димарко и донесе шокираща преднина на „орлите“. „Адзурите“ обаче запазиха дух и 16 минути по-късно пълният обрат беше налице.

Снимка: Ройтерс

Ден 3

Полша – Холандия 1:2

Словения – Дания 1:1

Сърбия – Англия 0:1

В третия ден на Евро 2024 най-споменаваното име беше това на едно смело датско сърце – Кристиан Ериксен.

1100 дни и 17 игрови минути след срещата със смъртта, той се завърна с гол на европейското. Неговата Дания направи 1:1 със Словения на старта на турнира.

Снимка: Ройтерс

Историята на Ериксен е като сценарий от приказка на сънародника му Ханс Кристиан Андерсен.

 

Датата е 12 юни 2021 г. Дания и Финландия играят помежду си мач от Евро 2020 – първенство, което се играе с година закъснение заради пандемията. Часовникът спира в 42 мин., когато Ериксен се строполява на терена, а по лицата на съотборниците му е изписан ужас. Те правят щит около безжизненото му тяло, докато лекарите отчаяно се опитват да върнат полузащитника към живота.

В онзи момент сърцето на Ериксен спира да бие за 5 минути. По този повод, завръщането му с гол на Евро 2024 докосна милиони по целия свят.

Снимка: Ройтерс

Ден 4

Румъния – Украйна 3:0

Белгия – Словакия 0:1

Австрия – Франция 0:1

В четвъртия ден на Евро 2024 последва разочарование за Украйна и Белгия.

Селекцията на украинците, водена от треньора Серхий Ребров, допусна изненадващо за мнозина три безответни гола. След канонада от изстрели от дистанция на румънците и две фрапантни грешки на вратаря Андрий Лунин, срещата приключи при резултат 3:0.

Снимка: Ройтерс

Грозни сцени обаче са взели връх след двубоя, твърди авторитетният вестник „Билд“.

Според изданието, в съблекалнята на Украйна се е разразил жесток скандал, при който футболистите са изгонили треньора Серхий Ребров, а след това са се сбили помежду си.

Снимка: Ройтерс

Горчива беше и чашата, която изпиха прехвалените белгийци.

Невероятни пропуски и 2 отменени гола на Ромелу Лукаку доведоха до шокиращото поражение и за поставения под номер 3 в световната ранглиста на ФИФА отбор на Белгия. Грешка в защитата и изстрел от малък ъгъл дадоха преднина на Словакия. Нищо, че последва бесен щурм на „червените дяволи“, но въпреки очевидната разлика в класите, многомилионната селекция на Белгия започна с поражение.

Снимка: Ройтерс

Майтапите с Лукаку излязоха извън контрол из социалните мрежи.

Нападателят не е вкарвал гол във важен мач за Белгия от 2021 г., като недоволни фенове буквално го сринаха със земята с коментари като този:

„Джон Ленън щеше да е на 83, ако Лукаку беше стрелял по него.“

Снимка: Ройтерс

Счупен нос, кръв, страх и все пак, победа.

Франция победи Австрия с 1:0, но темата на този мач, а и не само на него, се оказа счупеният нос на звездата на френския национален отбор и Реал Мадрид Килиан Мбапе.

Облян в кръв, човекът, който е сравняван с Пеле, напусна игра и вероятно ще отсъства до елиминациите на Евро 2024. Операция все пак не се налага и Мбапе ще се завърне на терена, но с предпазна маска върху лицето.

Ден 5

Турция – Грузия 3:1

Португалия – Чехия 2:1

Ден 5 на Евро 2024 започна с голов трилър.

Шоуто на Турция и Грузия, гарнирано с рекорда за най-млад голмайстор на европейското, беляза този ден. Арда Гюлер вкара с изстрел от дистанция и така лиши Кристиано Роналдо от едно от многобройните му постижения.

Юношата на Фенербахче навърши 19 години през февруари, а вече е най-младият голмайстор в историята на европейските първенства. През изминалия сезон младокът отбеляза 6 гола в 4 двубоя с екипа на Реал Мадрид в Испания.

Снимка: Ройтерс

В последния 12-и мач на първи кръг на Евро 2024 Кристиано Роналдо изведе Португалия с капитанската лента.