на живо

Замерят с чаши Саутгейт (ГАЛЕРИЯ)

"Не виждам друг класиран отбор, при който се случва нещо подобно"

Замерят с чаши Саутгейт (ГАЛЕРИЯ)
 

На английските фенове им дойде до гуша от колебливите игри на националния им отбор. Един от фаворитите на Евро 2024 излезе от група си, но в трите си мача досега не убеди, че може да направи нещо значимо в Германия. Англичаните записаха само 1 победа първата фаза.

След нулевото равенство със Словения селекционерът на британците Гарет Саутгейт отиде да поздрави феновете на родината на футбола. Ала вместо да получи аплодисменти, към него полетяха десетки чаши от бири на гневни фенове.

"Разбирам от къде идват критиките. Не се крия от това, но искам да призова феновете да подкрепят отбора. Наясно съм с мнението им за мен и се радвам, че тези неща са насочени именно към мен, а не към футболистите. Това обаче създава необичайна среда за работа. Не виждам друг класиран отбор, при който се случва нещо подобно", каза той.

Англия пристигна на турнира като голям фаворит за трофея, но далеч не оправдава очакванията с играта си. Континенталните вицешампиони не успяха и да завършат груповата фаза с победа, което щеше да внесе повече увереност сред привържениците в страната.

"Да, искаше ни се да вкараме няколко гола и всички да бъдат щастливи, но поне видяхме подобрение в играта ни", каза още той.

Англия завърши мача със Словения със 72% притежания на топката и 694 завършени паса, но така и не успя да застраши реално вратата на словенците.

Снимка: БГНЕС

Англичаните направиха равенство 0:0 срещу Шотландия на Евро 2020, но след това стигнаха до финала и загубиха с дузпи срещу Италия на националния си стадион.

"Не можехме да си позволим да не спечелим тази група. Така пътят ни напред щеше да бъде далеч по труден и щяха да ни обвиняват, че сме започнали зле и заради това имаме труден жребий", заяви Саутгейт, който изведе отбора си до 14-и пореден мач без загуба в групи на европейски първенства. Така англичаните избегнаха съперници като Франция, Германия, Испания и Португалия.

Снимка: БГНЕС

"В последните три или четири години накарахме хората отново да се забавляват с играта на националния отбор. За футболистите също е наслада. Трябва обаче да бъдем много внимателни, за да запазим това настроение", завърши той, цитиран от агенция "Ройтерс".