на живо

Ясно е състоянието на пострадалия Варга (ГАЛЕРИЯ)

Новините са добри

Reuters
 

Унгарският национал Барнабаш Варга е в съзнание и в стабилно състояние в една от болниците в Щутгарт. Той е получил фрактура на скулата и ще бъде опериран.

Това съобщиха преди минути от футболната федерация на Унгария, а за счупването добави селекционерът Марко Роси пред БиБиСи.

Нападателят пострада по време на мача на своя тим срещу Шотландия от груповата фаза на европейското първенство в Германия. При сблъсък след центриране в наказателното поле на Шотландия, 29-годишният футболист се строполи на тревата. 

Наложи се на терена да влязат медици, носещи дефибрилатор. Съотборниците на Варга пък опънаха одеяла, за да закрият футболиста. 

Снимка: Reuters

 

В крайна сметка той беше изнесен на носилка и откаран в близката болница в Щутгарт. 

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by 8Z FOOTBALL (@8zfootball)

"Ще ви информираме, когато имаме още информация", пишат унгарците.

 

Съотборниците на Варга бяха видимо разстроени, но това не ги спря да вкарат гол в последната минута на добавените 10 минути срещу Шотландия. 

Снимка: Reuters

Победата с 1:0 остава шансове на "маджарите" да продължат към осминафиналите на европейското. Те трябва да са между четирите най-добри трети отбори в групите. В актива си Унгария има 3 точки (1 победа и 2 загуби).

Кой е Барнабаш Варга?

29-годишният нападател е роден в град Сомбатхей, в западна Унгария. Започва футболната си кариера в школата на местния Халадаш, а дебюта си в мъжкия футбол прави през 2010 г. с австрийския Еберау. 

 

Варгаш преминава в Матерсбург през 2016 г., като в кариерата си има и мачове за втория тим, където блести с 51 гола в 57 мача. След кратък престой в Лафниц, той се завръща в родината си. 

 
 
 
Вижте тази публикация в Instagram.

Публикация, споделена от Varga Barnabás (@varga.barnabas_)

Първият му унгарски клуб е втородивиционният Дьормот. През 2021 г. подписва с елитния Пакш, а в началото на миналия сезон 2023/2024 се присъедини към Ференцварош. Още в първия си мач с новия тим Варга отбеляза хеттрик, а за цял сезон вкарва 20 гола в 24 мача.

 
 
 
Вижте тази публикация в Instagram.

Публикация, споделена от Varga Barnabás (@varga.barnabas_)

Логично идва и повиквателната за националния отбор. За първи път Варга попада в избраниците на селекционера Марио Роси за мача с България от квалификациите за Евро 2024, в който унгарците побеждават с 3:0. 

Първия си гол той отбелязва във вратата на Литва. До момента има 7 попадения в 13 мача. Така той си осигурява място в тима за европейското първенство в Германия.

 
 
 
Вижте тази публикация в Instagram.

Публикация, споделена от Varga Barnabás (@varga.barnabas_)

Преди да се завърне в Унгария, специалистите често отписват Варга и го обявяват за безперспективен. Той обаче отговаря с голове и стабилна форма. 

Футболистът има приятелка - Лаура, която не обича публичността. 

 
 
 
Вижте тази публикация в Instagram.

Публикация, споделена от Varga Barnabás (@varga.barnabas_)