на живо

Погват героя на Турция за тероризъм

Мерих Демирал направил неприемлив знак

Reuters
 

Мерих Демирал, който отбеляза два от головете за Турция при победата с 2:1 над Австрия от осминафиналите на европейското първенство в Германия, ще бъде разследван заради жест, подтикващ към тероризъм. 

Нападателят отпразнува головете, правейки с жест вълча муцуна - показалец и малък пръст изправени, а останалите събрани. 

Снимка: Reuters

Този жест насочва към терористичната организация "Сивите вълци". Тя поема отговорност за няколко акта с убити и ранени в края на 70-те години на ХХ век, както и през 90-те. Най-известният може би е опитът за покушение срещу папа Йоан Павел II през 1981 г. 

Организацията днес се смята за националистическа, а целта ѝ е обединяване на турското и тюркското население от Балканите до Китай. 

Демирал със сигурност ще бъде разследван от УЕФА, тъй като организацията смята жестът за неприемлив. Турската федерация вече отнесе глоба заради него по време на квалификациите за миналото европейско първенство. Тогава тя трябваше да плати 50 000 евро. 

Снимка: Reuters

Интересно е, че и местните власти в Лайпциг може да повдигнат обвинение на футболиста, тъй като всякакви националистически жестове са забранени на територията на града.