на живо

Архитектът на мароканския триумф: Момчето от предградията, което има диплома по икономика

Бащата на Уалид Реграги мечтал да види сина си да работи в офис

Reuters

Триумфът на Уалид Реграги е една от най-невероятните истории на световно първенство в Катар. Той е от малко повече от два месеца начело на Мароко. Оставката на Вахид Халиходжич преобърна всичко с главата надолу и изпадналите в затруднено време "атласки лъвове" решиха, че най-добрият изход е да следват африканските тенденции и да разчитат на собствени кадри.

А какво по-добро от специалист, който наскоро спечели Шампионската лига на Африка и ръководи най-добрия клуб в страната - Видад? Реграги беше перфектен във всяко отношение. Освен това по едно време той вече беше част от щаба на националния отбор и знаеше всичко за Катар, тъй като направи "Ал-Духаил" шампион на тази страна.

Снимка: Reuters

„Взех по нещо от всеки треньор. С малки изключения, в тази професия не измисляте нищо ново, а възпроизвеждате това, което другите правят, опитвайки се да внесем своя личен щрих. Отидох при Руди Гарсия, когато беше в "Рома", за да видя как се справя. Ролан Курбис ме вдъхнови, научих се от времето си с Жирес... От друга страна, в "Сантандер" бях най-впечатлен от отношението на испанската публика и тяхната визия за футбола. Ако спечелиш и не забавляваш публиката, ще бъдеш освиркван. Казах си, че това ще бъде основата на моя метод", казва Реграги в интервю за SoFoot.

Роден в парижко предградие. Бащата му е работник. Мечтал е да види сина си да работи в офис, което изглеждало като символ на социален успех. „Неговата гордост беше възможността да изпрати снимка на сина си, работещ на бюро в селото, това е всичко“, спомня си Реграги в интервю за La Vie Eco.

В семейството образованието е издигнато в култ и Уалид не го разочарова. Още като футболист получава бакалавърска степен по икономика и социални науки.

Реграги пази ревностно личния си живот в тайна. Към 3 декември последователите му в Instagram бяха около 500 000, а на 7 декември те вече са 1,1 милиона, а вероятно ще се увеличават, ако Мароко продължи да прави това, което прави – да побеждава. Последователите му във Facebook са над 787 000. Интересното е, че там специалистът следва страницата на Лео Меси, но не и тази на Кристиано Роналдо. Именно срещата с Португалия е следващата стъпка, която Мароко трябва да направи на Мондиал 2022...

Специалистът подписва договор с годишна заплата от 550 000 паунда с Мароко, а контрактът му е до 2025 г.