на живо

Мачовете в Катар ще продължават 100 минути

Съдиите ще трябва да наваксат ненужно загубеното време заради VAR

Още след въвеждането на системата VAR феновете свикнаха мачовете да продължават по-дълго от 90 минути, но на световното първенство в Катар, което започва утре вечер с мача Катар - Еквадор, вероятно всяка среща ще е поне 100 минути.

Причината са препоръките, които реферите получиха в навечерието на Мондиала.

Съдиите ще трябва да наваксат ненужно загубеното време, така че според мнозина експерти, мачове под сто минути в следващия месец биха били рядкост. Това ще зависи най-вече от броя на головете, контузиите, медицинските намеси, използването на VAR и полуавтоматичната система за засади. Според футболната обсерватория на CIES комплицираното време на игра в момента е около 60 минути.

Президентът на ФИФА Джани Инфантино даде пълната си подкрепа на реферите. „Те не са просто един отбор, те са отбор №1. Най-важният на световното, защото без съдийски екип няма Мондиал, няма мачове“, казва швейцарецът.

Елитният италианският рефер Даниеле Орсато ще ръководи мача на откриването в неделя. Орсато, който навършва 47 години в сряда, ръководи финала на Шампионската лига през 2020 г., когато "Байерн" Мюнхен победи ПСЖ с 1:0. Той свири три мача на миналогодишното европейско първенство, което беше спечелено от родината му. Отборът на Роберто Манчини не се класира за Катар 2022.