на живо

Наоколо е гнусно...

Честит футболен празник!

Започна се то 22-рото световно първенство по футбол в Катар. Имаше кратка, но пищна церемония на откриването и после тръгнаха да ритат топката. Е, още преди края на първия мач 20-30% от публиката се разбяга и се чудеха как да не показват празни седалки, ама нали започнa той, празникът на футбола. Оле!

В тази връзка ми се иска да попитам колегите, които отразяваха церемонията по откриването на живо, дали се бяха подготвили да кажат кои бяха някои от лицата в официалната ложа. Сега Джани Инфантино е ясен, както и емирът на Катар Тамим бин Хамад ал-Тани. Той и реч произнесе, дотук ясно. Ама до него в ложата бяха гости от Саудитска Арабия - престолонаследникът Шейх Мохамед бин Салман и неговият баща Хамад бин Халифа.

Може да не сте ги разпознали, защото одеждите им са много еднакви и не че имам нещо против добросъседските отношения между Катар и Саудитска Арабия, ама Джамал Кашоги беше и той от Саудитска Арабия, и все пак беше наш колега, журналист. Само дето лошо завърши жизненият му път. А дали някой знае Кашоги в консултството на Саудитска Арабия в Истанбул жив ли са го клали навремето или са му дали все пак някакво хапче да го упоят преди това... Алах да го прости!

Може би някои от зрителите излязоха от стадиона и отидоха да се натъпчат във фензоната, която има капацитет 40 000 души, ама на другия ден се оказа, че там са били допуснати около 70 000. Ако се бяха изпотъпкали хората, какво щеше да стане? То между привържениците там се говори, че има много фенове от различни страни и доста платени типове, за ПР нужди, тарапана да правят, ама това може и да са твърдения на разни злобари, дето искат да развалят празника.

А сега 7 нации, между тях и някои от най-големите футболни - Англия, Германия и Нидерландия, клекнаха пред ФИФА за капитанската лента "ONE LOVE". Писма били писали през септември до ФИФА, че капитаните им ще носят тази лента като знаков символ срещу прояви на расизъм, хомофобия и за равноправие между мъже и жени. Ама не им били отговорили нищо. Ами не само, че ни ви отговориха нищо, ами и сега ви свиха перките…

Ден преди откриването ФИФА предложи на всички отбори да носят единна лента с послания върху нея, ама те първо ербап се правеха, че ще си платят глобата, която им бъде наложена. После от ФИФА ги предупредиха, че ако капитаните им излязат с тази лента, ще получават жълт картон преди мача и, нали знаете, при втори картон гонят, ако е в същия двубой, и си с човек по-малко до накрая. Ако втория жълт е в следващия мач, пропускаш една среща наказан.

Хайде, англичаните ги разбирам - Хари Кейн в нападение им е основна фигура. Къде без него? Ама германците, дето съм им голям фен, защо не се направиха на герои? Представях си как смело казват: "Ние си имаме трима топ вратари, никой друг не може да се похвали с това. Нойер като е наказан, ще пази друг."

Така в крайна сметка седемте футболни нации подвиха опашките и излязоха с обща декларация, че се отказват да носят лентата, защото не можело да натоварват с такава отговорност капитаните си - да излизат на терена с един жълт картон и да се пазят от втори. Така си е.

Ама защо го бихте този тъпан два месеца, кой ви кара? Като сте решили вече, че няма да го бойкотирате това първенство, защото ФИФА тогава можеше от всички международни мачове да ви извади, трайте си, нали сте вече там. Играйте. Има и награден фонд от 440 млн. долара за разпределяне.

Казаха ви, че не става тази работа и точка. На датчаните дори на тренировъчните им екипи беше забранено да пишат разни лозунги за човешки права. Трайте си, мърдайте там и ритайте. Това ви е работата и сте прави да казвате, като ви питат, че футболистите не могат да решат нито един глобален проблем, щом политиците не успяват. Правилно, вашата работа е да ритате топката, а ние, дето обичаме тази игра, да ви се радваме.

Сега всичко започна да става ясно. Очакваните рекордни печалби за ФИФА се предполага, че ще бъдат над 7,25 млрд. долара, с около милиард повече от тези в Русия от световното през 2018 г.

И ще си пеем по цял ден химна на световното.

"Хайя, хайя" ("По-добре заедно") е песничката.

Звучи като "ФИФА, ФАФА и ФУФА", навит съм заедно да пеем, ама хилядите загинали при строежите на стадионите в Катар в последните 11 години работници мигранти ги няма наоколо. С тях ЗАЕДНОТО няма как да стане.

Нека припомним, че няколко от големите футболни нации написаха до чичко Инфантино и ФИФА и едно друго открито писмо, с предложение да бъде учреден миграционен център за чуждестранни работници, където те да могат да търсят помощ за проблемите си в Катар. Този център трябваше да бъде финансиран със сума също толкова голяма колкото е наградният фонд на турнира. Ама и на това писмо не им отговориха на тези писатели. Кой знае, може по някой гълъб да са го пратили. В Катар обаче соколът е символ и ловува над териториите на стадионите, та може гълъбът да не е стигнал.

И сега чакам да ми напишат в коментарите към статията, че видите ли "тоя го е яд, че не е в Катар да коментира и да гледа мачове". Ще ви кажа, че ми е по-добре тука да съм си в леглото, да мърдам пръсти под чаршафите и да гледам футбол, с биричка в ръка.

Пък и с тефтерче и молив в другата ръчичка си пиша черновите на статийките.

Вижте горе заглавието, защото това е част първа.

А надписът на втората част вече е готов: "ОЩЕ ПО- ГНУСНО ЩЕ СТАНЕ"!