на живо

В коя видеоигра мъж рецитира писмо до мъртвата си съпруга? (ВИДЕО)

Нека си спомним за Dear Esther, както и за Mod манията, която никога няма да излезе от мода

 

Какво ви идва на ум, когато чуете Dear Esther? В света на гейминг индустрията, това може да означава само едно: приключенската игра - дело на английския производител The Chinese Room.

Играта се появи на бял свят през 2008 г. като модификация за популярния Half-Life 2. През 2012-а получи и търговско издание, а през 2017-а дойде чисто новата ѝ версия, наречена Landmark Edition.

Преди да говорим за Dear Esther обаче, нека направим същото и за Mod манията, която буквално наводни интернет, започвайки от средата на новото хилядолетие.

Какво е това Mod?

Mod е съкращение от модификация. Може да бъде промяна на всяка част от играта. Промяната може да бъде свързана с нейното звучене, с начина, по който се играе, или чисто и просто с нейния външен вид. Тези модове се създават не от самите автори на играта, а от нейните фенове. А същите модове се качват безплатно в интернет.

Модингът се заражда още в края на 90-те, в добрите стари дни на Doom. Дните на компютри с размер на автомобилен двигател. Известни видеоигри като Counter Strike и Team Fortress например стартираха именно като модове.

Кому е нужен този Mod? Обяснение има: мнозина модифицират игри просто, за да подобрят основните им функции и за да премахнат някои несъвършенства.

Разбира се, като всяко нещо, и Mod манията има своите критици. Основната критика е, че зад този тип подобрения стоят хора с ограничен опит и ресурси, които намират пряк път да пробият в гейминг индустрията. Факт е, че, когато имаш готов продукт, той ти служи като шаблон. Виждаш какво е произведено от оригиналните създатели и това ти дава шанс да се учиш.

Освен, че е добър начин да разбереш нещо ново (също така да оцениш целия труд зад играта), модингът ти дава шанс и да експериментираш. Да кажем, че играеш Half-Life 2, но ти се иска да промениш историята, или света, или пък да смениш музиката с албум на Prodigy.