на живо

Carpe Diem: Когато провалът идва за един миг

7 истории на гимнастички, чиито олимпийски мечти променят кариерите им завинаги

Facebook
 

Художествената гимнастика не е само грация, елегантност и контрол на тяло и емоции. На първо място винаги е работата на ума. Гимнастичките, толкова спокойни в очите на зрителя, трябва да дадат всичко от себе си в рамките само на едно съчетание, минути, които не прощават грешки. Един миг, секунда невнимание и всички усилия са безвъзвратно пропилени.

В историята на спорта е имало много жертви на този механизъм: гимнастички, готови да изиграят състезанието на живота си, които, въпреки че са били в топ форма и супер подготвени, са се провалили.

Снимка: Facebook

В примерите в статията на www.blablagym.com. попада и нашата Стилияна Николова.

Сидни 2000: Алина Кабаева

Алина Кабаева без съмнение е сред революционерите в този спорт. Винаги усмихната и енергична, тя превърна спорта в изкуство. Благодарение на изключителните си физически умения всъщност Алина успя да изпълни елементи с голяма трудност, нечувани и невиждани досега. Със своите 4 световни и 9 европейски титли Кабаева несъмнено беше големият фаворит за олимпийската титла в Австралия.

Снимка: Facebook

Група грешка в съчетанието на обръч, причинено от моментно разсейване, прати златото в ръцете на Юлия Барсукова. Алина се утеши с бронза в последния момент, само на няколко стотни пред украинката Витриченко.

Атина 2004: Ирина Чашчина

Снимка: Facebook

Четири години по-късно, в Атина, Ирина Чашчина видя как мечтата на живота й изчезва. Бухалките и лентата й не бяха на ниво. С титлата ликува Кабаева, Ирина е втора, а трена е Анна Бесонова (Укр).

 

Пекин 2008: Олга Капранова

Снимка: Facebook

Световна шампионка в многобоя от Баку 2005 г., Олга Капранова веднага се утвърди като острието на руската гимнастика след ерата Кабаева. Известна с отличната си гъвкавост, но също и с ефирност и нежна визия, Олга се появи в Пекин със сериозни амбиции.

Катастрофата бе пълна още от начало и златото отиде при тогавашната дебютантка Канаева, изгряваща звезда на световния небосклон, следвана от беларусинката Инна Жукова и действащата световна шампионка Анна Бесонова.

Това определено беше несправедлив епилог за Олга, която приключи състезателната си кариера през следващата година с 27 златни медала на сметката си.

Лондон 2012: Сон Йон-Дже

За медалите тук фаворитки Дария Дмитриева и Евгения Канааева, а за златото - корейката Йон Джей Сон.

Въпреки прецизната и увлекателна програма, неуспехът да хване бухалка по време на хвърляне забави устрема на Сон и тя беше принудена да се задоволи с едва петата позиция. Четири години по-късно, на втората си олимпиада в Рио де Жанейро, тя отново изпусна медала на косъм, завършвайки състезанието на четвърто място зад Хана Ризатдинова. Резултат, който и до днес остава най-добрият, постиган някога в индивидуално състезание от азиатска гимнастичка на олимпийски игри.

 

Рио 2016: Яна Кудрявцева

Снимка: Facebook

В Бразилия имаше две спортистки с огромна стойност, които искаха златото на всяка цена: Яна Кудрявцева и Маргарита Мамун. Въпреки несигурната квалификация, Яна, която беше смятана за фаворит в навечерието на олимпийските игри, водеше твърдо до средата на финалната надпревара. В края на съчетанието с бухалки той подцени последното хвърляне: уредът бе твърде далеч, отскачайки от килима, докато Яна с недоверие се опитваше да го прибере....

Кудрявцева се мъчеше да сдържи сълзите си, криейки се зад срамежлива усмивка на подиума до своята приятелка-съперничка Маргарита - новата олимпийска шампионка, осъзнавайки, че мечтата й, все още жива в блестящите й очи, е била отнета за миг.

Снимка: Facebook
Токио 2020: Дина и Арина Аверина

Най-трудният четиригодишен период в спорта, поради отмяната на много турнири и състезания заради ковид пандемията, беше доминиран от силата и мощта на руските близначки Дина и Арина Аверина. Всъщност никой не би заложил на различен резултат в Токио, но Линой Ашрам разбърка картите. Немислим епилог, недопустим дори за цяла Русия...

Париж 2024: Стиляна Николова

Една от претендентките за подиума на последното издание на Игрите без съмнение беше Стилияна Николова. Освен това поради отсъствието на рускини, в Париж имаше няколко гимнастички, готови да се предизвикат, за да направят история. Една от тях беше родената в Кайро българка, действаща европейска шампионка. Твърде много напрежение и вълнение компрометираха представянето ѝ, характеризиращо се с няколко неточности и сериозни грешки.

Въпреки добрата първа квалификационна фаза, която я отведе на временно пето място, Николова не успя да стигне дори до медал. Всичко в комплект я принуди да гледа финала и церемонията по награждаването от трибуните.