на живо

Олимпийската шампионка Линой Ашрам: Бях момичето, в което никой не вярваше

Всеки път, когато се разпадах от коментар или поглед, аз бях тази, която се вдигна и повторя "Мога, мога, мога"

"Бях момиче, в което никой не вярваше. Моите треньори не ме смятаха за нещо специално, не вярваха в мен и не мислеха, че ще успея. Бях различна от всички останали, всички бяха по-високи от мен, с по-светла кожа, повечето от Източна Европа. Имах чувството, че нищо няма да излезе от мен и че няма да мога да стигна далеч".

Снимка: Ладислав Цветков

Вярвате или не, този цитат е не на друг, а на Линой Ашрам, израелската гимнастичка, която смая света, печелейки златото на олимпийските игри в Токио през 2020 г.

"Беше трудно, но това ме изгради. Всеки път, когато се разпадах от коментар или поглед, аз бях тази, която се вдигна и повторя "Мога, мога, мога", казва грацията в интервю за ynetnews.com.

"С течение на времето се научих да овладявам емоциите и разочарованието се превърна в мотивация: Казаха ли ми, че няма да успея? Ще им докажа обратното. Казаха ли ми, че ще падна? Ще изпълня най-точното упражнение.

Поставих си за цел да докажа, че мога, че съм по-способна, отколкото си мислеха. Ако успея или се проваля, отговорността е моя", споделя Линой. Родена е на 13 май 1999 г. в Ришон ле Цион. Слезе от голямата сцена, когато бе на върха.

"Бях момичето, в което никой не вярваше. Моите треньори не ме смятаха за нещо специално и не вярваха, че ще успея. Тогава разбрах, че мога да разчитам само на себе си. Че нямам нужда от тях, за да успея.

У дома беше различно - всички много вярваха в мен. Увереността е почти всичко, без нея и без желанието да докажа, че мога да направя всичко, нямаше да стигна до тези постижения.

Това искам да предам на днешните младежи и дори още повече в сложната реалност на социалните медии, където например има всякакви невъзможни стандарти за красота."

Линой работи по нов проект, наречен Академия за самочувствие, който има за цел да даде на младите момичета подкрепата, от която се нуждаят, за да преследват мечтите си.

"Като човек, в когото хората не винаги са вярвали и като човек, който неведнъж е чувствал, че няма шанс, знам колко важно е самочувствието и колко е важно да се обградиш с хора, които вярват в теб.

Увереността е всичко или почти всичко. С него небето е границата и без него е много трудно да процъфтяваш. Тези след нас трябва да вярват в себе си, да вървят само по своя път и да слушат само онези, които ги гледат с любов. Всеки има свое място, където може да бъде най-добрият на света. Наслаждавайте се на пътуването", завършва бившата гимнастичка.

На Игрите в Токио тя бе сензацията в индивидуалната надпревара, изпреварвайки сочените за фаворитки сестри Аверини от Русия.

В забележителната си кариера тя има близо 50 медала от международни състезания, включително 11 отличия от световни първенства (6 от които сребърни, пет бронзови). Два пъти е европейски шампион.