на живо

Русия скочи на съдиите: Нашите съчетания бяха по-чисти от българските

"Сборная" без златен медал в художествената гимнастика за пръв път от Атланта 1996

Reuters

Президентът на Руската федерация по художествена гимнастика Ирина Винер отправи остри обвинения към съдиите, след като за пръв път от Атланта 1996 рускините не спечелиха златен медал в този спорт.

България спря хегемонията на ансамбъла на "Сборная", докато израелката Линой Ашрам сломи Дина Аверина със спечелване на златото в индивидуалния многобой.

"Състезанията по художествена гимнастика на олимпийските игри бяха пълен крах - имаше повече протести, отколкото отбори", каза пред руски медии Винер.

Руският щаб подаде общо шест контестации след получените оценки в двата турнира, като две от тях бяха уважени.

Снимка: Reuters

 "Това е срам, просто срам. Срам за избраните съдии. Мисля, че това е огромен провал за художествената гимнастика на олимпийските игри. В Лондон 2012, в Рио 2016 имаше състезания, но сега не мога да намеря думи".

"Съчетанията на българския национален отбор не бяха чисти, имаше леки грешки. Една десета се отстранява за всяка свита ръка. Те имаха 7-8 десети от такива грешки. Композициите им не са толкова трудни като нашите и темпото не беше същото. И образът, според мен, нашият се показа по-добре, но не споря, че някой би могъл да хареса българския национален отбор. Особено второто съчетание. Мога да кажа, че обръчите им са много по-добри от топките. И на такива топки незабавно да премахнете Русия от сметките с една и половина точки? Това е смешно. Преди месец и половина на европейското във Варна Русия победи България, а днес още в първата ротация те набраха солидна преднина, въпреки че съчетанието им с пет топки е много по-слабо", продължи Винер.

"Всички прекрасно разбраха, че руската хегемония трябва да приключи. Не е необходимо да се пише до международната федерация, а до Томас Бах (б. ред. - президента на МОК), защото бяха потъпкани олимпийските традиции и правила", каза Винер-Усманова.

Снимка: Lap.bg

Българският ансамбъл стъпи на олимпийския връх за пръв път в историята. В събота Линой Ашрам от Израел стана първата жена от 1984 г. насам, която грабва златото и не е от Русия, СССР или някоя от бившите съветски републики.

В Лос Анджелис през 1984-а на върха бе канадката Лори Фунг, но тогава Игрите бяха бойкотирани от страните от бившия социалистически лагер.