на живо

Асоциацията по бокс връчва $50 000 на разплаканата италианка

Организацията на руснака Умар Кремльов създава прецедент във войната с МОК

 

Въпреки че загуби за 46 секунди сблъсъка си срещу набедената за мъж Имане Халиф в първия кръг на боксовия турнир от олимпийските игри в Париж, италианката Анджела Карина ще получи парична премия, на която могат да завидят повечето златни медалисти на най-авторитетния спортен форум.

Тя ще бъде наградена със 50 000 долара от Международната боксова асоциация(IBA), оглавявана от руския спортен функционер Умар Кремльов.

25-годишната Карина напусна разплакана ринга в категория до 66 килограма. Тя се оплака, че никога не е получавала толкова силни удари. Италианката изрази опасения, че носът й е счупен.

Връчването на премията е прецедент в историята на олимпийското движение. До Париж 2024 никога спортисти не са били финансово стимулирани от международните федерации в своите дисциплини. Сега IAAF ще раздаде по 50 000 долара на златните медалисти в леката атлетика - решение, което породи разгорещени дискусии за същността на олимпийските ценности.

Ситуацията с Карина е още по-противоречива. Причината - IBA дори не администрира боксовия турнир в Париж. Тя е задраскана от МОК заради системни скандали, подозрения в корупция и нередности със съдийството.

 

Именно войната между МОК и IBA разпали скандала в Париж. Имане Халиф от Алжир и Лин Ю Тинг от Тайван бяха допуснати до участие, въпреки че миналата година международната централа ги отстрани в разгара на световното първенство заради резултатите на тест, определящ пола. Тогава Кремльов лично съобщи в своя профил в Телеграм, че двете са биологични мъже с XY хромозома. Резултатите обаче не са публикувани и до днес.

Халиф и Лин се състезават в женския бокс от години, включително на предишните олимпийски игри в Токио. Никоя от двете няма значима титла в кариерата си. А МОК ги допусна до Париж 2024 с мотива, че по паспорт са жени и няма доказателство да са променяли пола си.

Самата Карина отказа да поздрави Халиф след загубата. Когато обаче се прибра у дома, тя направи обратен завой и дори се извини на съперничката си. "Съжалявам за нея. Ако МОК казва, че има право да е на турнира, аз уважавам това решение. Чувствам се тъжна заради целия този спор.

 

Никога не съм възнамерявала да не й подам ръка. Искам да се извиня на нея и всички останали. Бях ядосана, защото олимпийската ми мечта се изпари. Ако пътищата ни с Халиф се преплетат в бъдеще, ще я прегърна", заяви тя пред Gazzetta dello Sport.

IBA ще премира със същата сума и Ситора Турдибекова от Узбекистан, която не се ръкува с Лин след поражението си в петък. На четвъртфиналите в петък тайванката ще се изправи срещу българката Светлана Каменова. Залогът в сблъсъка е минимум бронзов медал. 

Според здравните организации е възможно жени да имат XY хромозома поради състояние, наречено Нарушение на сексуалното развитие. Понякога се използва и терминът интерсекс - човек се ражда с гениталии, хромозоми или репродуктивни органи, които не се вписват в мъжки или женски категории.