на живо

БФБокс: Светлана се хвърляше, тайванецът бягаше

Въпреки че беше много по-добра, българката трябваше да приеме решението

 

Светлана Каменова се хвърли да търси боя до последно, а тайванският боксьор бягаше от срещата. Това се посочва в позиция на българската федерация по бокс след четвъртфинала на олимпийските игри в Париж срещу тайванката Лин Ю Тин.

"Шапки долу пред Светлана Каменова! Тя остави сърцето си на ринга в Париж. Европейската ни шампионка даде максимума в една нечестна битка с представителя на Тайван Лин Ю-тин. И въпреки че бе много по-добрата на ринга, трябваше да приеме решението – да заеме пето място в категория до 57 килограма на Олимпийските игри", се посочва в публикацията.

"Националката ни се хвърли в битката още от първата секунда, като вкара няколко много точни попадения, на които Лин отговори с чести клинчове и мръсна игра. Въпреки че стоя значително по-добре обаче, Светла изостана в картите с 2:3 гласа в рунд, който видимо бе за нея.

Във втората част борбата на нашето момиче със съперника продължи, като тя не отстъпи нито за секунда, въпреки провокациите от другата страна. За съжаление изглежда реферите бяха решили друго, като Каменова изостана с 0:3 в картите.

Тя се хвърли да търси боя до последно, а тайванският боксьор бягаше от срещата. И въпреки страхотната си игра, Каменова така и не получи подкрепа от съдиите."

 

Подобна позиция изрази и президентът на федерацията Красимир Инински. "Подкрепям на 100 процента Светлана Каменова и нашите треньори. Тя не заслужаваше това, което й се случи. Всички видяхте, че Светлана, въпреки ситуацията в която бе поставена, спечели този мач. Но явно съдиите бяха единствените, които не го видяха. Заставам и зад официалните позиции на Българския олимпийски комитет и Министерството на младежта и спорта. Заставам зад нормалността в спорта и живота като цяло!"

34-годишната българка, за която това беше дебют на най-големия спортен форум, изигра последния мач в кариерата си. Тя е европейска шампионка от Белград 2024 и бронзова медалистка от световното в Ню Делхи миналата година. Поражението й срещу Лин дойде с 0:5 съдийски гласа (27:30, 28:29, 28:29, 27:30, 27:30).

След мача треньорът на Каменова - Борислав Георгиев, изрази недоволство заради решенията на съдиите. Той вдигна и лист, на който беше написано "Аз съм ХХ! Спасете женския спорт!".

Самата Светлана беше поздравена от председателя на БОК Стефка Костадинова, която изгледа срещата от трибуните. Очаква се родният олимпийски комитет да пусне официална жалба срещу участието на Лин в турнира.

Тайванката и Имане Хелиф от Алжир са със спрени права от Международната боксова асоциация (IBA). Миналата година те бяха дисквалифицирани в разгара на световното първенство в Индия заради резултати от тест, определящ пола.

Тогава президентът IBA Усман Кремльов лично съобщи в своя профил в Телеграм, че двете са биологични мъже с XY хромозома. Резултатите обаче не са публикувани и до днес.

Хелиф и Лин се състезават в женския бокс от години, включително на предишните олимпийски игри в Токио. МОК ги допусна до Париж 2024 с мотива, че по паспорт са жени и няма доказателство да са променяли пола си.

Именно на световното в Индия миналата година Каменова загуби от Лин на четвъртфинал. Вследствие на дисквалификацията на българската боксьорка беше връчен бронзов медал.