на живо

Имане Хелиф съди Илон Мъск и Доналд Тръмп

Олимпийската шампионка завежда дело и срещу авторката на "Хари Потър"

 

След като Имане Хелиф покори олимпийския връх, боксьорката от Алжир минава в нова атака. Този път обаче не на ринга, а в съдебната зала.

Нейният адвокат съобщи, че предстои да бъде заведено дело за кибер тормоз. А ответниците не са никак случайни - Илон Мъск, Доналд Тръмп и авторката на "Хари Потър" Джоан Роулинг.

Исковата молба вече е подадена до френските власти. Жалбата съдържа подробности за "актове на тежък кибер тормоз".

"Тръмп също туитна по темата и постът му неизбежно ще бъде разгледан като част от обвинението. Искаме прокуратурата да разследва не само посочените в жалбата лица, но и всеки, когото сметне за необходимо. Стигнем ли до съда, тези хора ще трябва да отговарят за действията си", посочиха от парижката адвокатска кантора, която защитава правата на Хелиф.

Алжирката спечели безапелационно олимпийския боксов турнир при жените в категория до 66 кг. От Международната боксова асоциация (IBA) твърдят, че тя и тайванката Лин Ю-Тин са се провалили на тест за полова идентичност и са биологични мъже. Двете обаче бяха допуснати до участие от МОК, който администрира напреварата в Париж.

 

Смята се, че Имане е родена като жена и не се идентифицира като транссексуална или интерсексуална. Въпреки това около името й се заформи истерия с невиждани мащаби, а много известни личности я обявиха за мъж.

Роулинг например критикува Хелиф след победата й над италианската боксьорка Анджела Карини, който напусна ринга след едва 46 секунди със сълзи в очите. "Това е мъж, който иска да се наслаждава на страданието на жена, която току-що е ударил с юмрук в главата", обяви писателката.

Собственикът на Twitter и Tesla Мъск отсече, че мъжете нямат място в женския спорт. А Тръмп публикува кадър от мача с Карини с текст "Ще държа мъжете далеч от женския спорт."

От МОК подчертаха, че Хелиф и Лин не са се появили от нищото, а се състезават от години в женския бокс, включително на предишните игри в Токио. В същото време от IBA твърдят, че двете имат XY хромозоми, което ги причислява към мъжкия пол. Асоциацията обаче така и не разкри какви точно са направените тестове, нито публикува резултатите.