на живо

Кимия Ализаде пред bTV: Този медал ми е по-сладък! (ВИДЕО)

Тя спечели бронз за България в таекуондото

 

Една от най-влиятелните жени в света и представителка на България в таекуондото на олимпийските игри - Кимия Ализаде, ще си тръгне от Париж с бронзов медал в кат. до 57 кг!

За родената в Иран звезда, това е трето участие на най-важния спортен форум на планетата и второ отличие. 

Пред bTV тя заяви, че този бронз ѝ е по-любим.

"Страхотно е чувството да си два пъти олимпийски медалист. Много съм щастлива, много съм развълнувана и съм горда, че представях България на третите си олимпийски игри и успяхме да постигнем този медал. Невероятно е!", заяви Ализаде. 

 

Тя получи българско гражданство в началото на годината, след като преди 3 години в Токио представя Отбора на бежанците, а в Рио де Жанейро се превърна в първата иранка, която печели медал за страната си.

Снимка: Reuters

"В този спорт винаги има много върхове и спадове. Преди 8 години спечелих бронз в Рио де Жанейро, вчера пак бронз. Този беше по-сладък. Искам да благодаря на всички хора, които ми изпращаха любов и подкрепа, на треньора си. Зад професионалните спортисти седят треньорите, които ни пазят гърба. Благодаря и на президента на Българската федерация по таекуондо, както и на всеки, който бе замесен в този успех", заяви Кимия. 

Ализаде се раздели с родината си със скандал. След бронза в Рио тя се превърна в символ на спортния успех в Иран и бе използвана дори в предизборни кампании. 

 

Кимия обаче не приема отношението на управляващите - както към жените, така и към спортистите като цяло. През 2020 г. тя съобщава с пост в Инстаграм, че напуска завинаги страната заради "несправедливостта и лицемерието" на иранската политическа система.