на живо

Когато най-добрата те признае за... най-добра (ГАЛЕРИЯ)

"Ребека е кралицата", категорична е Симон Байлс

Reuters
 

Признанието понякога се измерва с медали, друг път с оценки, но най-сладко е, когато дойде от... конкурент. 

Представяте ли си какво ѝ е било на бразилката Ребека Андраде, когато се качи на най-високото стъпало на почетната стълбичка след финала на земя в спортната гимнастика, а до нея буквално ѝ се преклони... Симон Байлс?

Снимка: Reuters

Точно така! Американката, която без съмнение влиза в графата на едни от най-великите спортисти в цял свят, показа огромно уважение към тази, която я победи по честен начин. 

Примерът ѝ последна и бронзовата медалистка и сънародничка на Байлс - Джордан Чайлс. Така трите гимнастички сътвориха един от най-ценните фотографски кадри на олимпийските игри, показваш същността на събитието - уважение, спортсменство и приятелство. 

 

"Ребека е толкова страхотна! Тя е кралица! Вълнувам се много, когато я гледам, а публиката винаги я подкрепя, така че беше правилно да направя така. Вълнувахме се, че на подиума сме само цветнокожи, а тогава Джордан предложи да ѝ се поклоним. "Абсолютно", отговорих ѝ аз", обясни след церемонията Байлс.

Снимка: Reuters

Самата Ребека не сдържа вълнението си и прегърна конкурентките си още на подиума.

 

"Беше много сладко! Те са най-добрите спортистки в света и това значи много за мен", каза развълнуваната бразилка, за която това е втора олимпийска титла. Преди 3 години в Токио Андраде грабна титлата на прескок.

Снимка: Reuters

В Париж пък тя се окичи още със сребро в многобоя и прескока, както и с бронз от отборната надпревара.

 

В същото време Байлс вече има 11 олимпийски медала, 7 от които златни. В Париж тя прибави в колекцията си титлите в многобоя, на прескок и в отборната надпревара. 

Снимка: Reuters