на живо

Набедената за мъж алжирка е на финал с лекота (ГАЛЕРИЯ)

Имане Хелиф крачи към златото в кат. до 66 кг на бокса

Reuters
 

Набедената за мъж алжирска боксьорка Имане Хелиф се класира с лекота на финал в кат. до 66 кг. Тя победи с 5-0 съдийски гласа Джанджем Суванафенг (Тайланд) на олимпийския турнир в Париж.

В битката за златото Хелиф ще мери сили с Янг Лиу (Китай), която спечели срещу Чен Ниен-Чин (Тайван).

В последните дни Хелиф не говореше пред медиите, въпреки че беше в епицентъра на един от големите скандали в Париж 2024.

Тя и тайванката Ю-Тин Ли, която елиминира националката Светлана Каменова, бяха набедени за мъже, след като се появи информация, че са се провалили на т.нар. полов тест по време на световното първенство през 2023 г. От Международния олимпийски комитет (МОК) обаче им разрешиха да бъдат част от дамския турнир.

След победата си над унгарката Ана Лука Хамори в четвъртфиналите, Хелиф заяви: "Много съм горда, че донесох медал на родината си в Париж. Работих здраво за успеха. Това е победа за всички жени по света"

 

Към настоящия момент няма никакви доказателства или публични изявления, че някоя от двете спортистки се идентифицира като транссексуална. И двете са се боксирали като жени през цялата си кариера.

През 2021 г. те участваха в отложените заради пандемията с коронавирус Игри в Токио. Там и двете не взеха отличие, въпреки респектиращия си вид и физика за своите категории.

Лин направи олимпийския си дебют в японската столица, където отпадна в осминафиналите, след като отстъпи на Нести Петесио (Филипините).

Хелиф бе по-близо до медал, но също загуби - от бъдещата шампионка Кели Харингтън (Ирландия) в четвъртфиналите.