на живо

Набедената за мъж тайванка: Питат ме дали съм в правилната тоалетна (ВИДЕО)

Тестът за пол е фалшифициран, твърди Лин Ю-Тин

 

Тайванката Лин Ю Тин придоби световна известност още преди първото си излизане на ринга на олимпийските игри в Париж. Причината - твърденията на Международната боксова асоциация, че тя и Иман Халиф не са издържали теста за полова принадлежност миналата година. Историята породи безброй коментари и вълна от реакции на спортни и политически лица, в това число и у нас.

След дълго мълчание Лин Ю-Тин реши да говори по темата и счита, че е станала жертва на умишлена атака от Международната боксова асоциация (ИБА). Тя даде интервю пред тайванската медия CNA.

"Атаките срещу мен са може би заради моя външен вид. Това привлича вниманието. Понякога като вляза в тоалетната и ме питат "Ти за тази ли си?". Тогава им казвам, че съм жена. Нещата идват и от моята височина и прическа. Винаги съм била себе си. В крайна сметка съм боксьорка. Искам да преследвам по-добри резултати и постижения. Искам да се фокусирам върху моето представяне. Ако имах дълга коса щях да губя много повече време да я оправям и няма да имам достатъчно време за почивка между сутрешните и следобедните тренировки.", започва разказа си Тин.

 

"Медиите обичат да опаковат казуса по този начин. Нямам контрол над това какво казват другите. В крайна сметка живеем в демократичен и свободен свят. Всеки може да говори каквото иска, но аз не съм длъжна да се придържам към стереотипите. "

"Що се отнася до това, което се случи на световното първенство по бокс миналата година - това, за което ми пукаше, беше отнетия ми медал, за който се бях трудила много. Освен това, така ми отнеха и важен доход. Какво говореха хейтърите изобщо не ми пукаше. Разбира се, дразнещо е когато четеш някои подмятания, но всичко, което може да си кажем на себе си е, че нямаме контрол над чуждите думи. Аз имам чиста съвест. Доказахме, че тестът на IBA е манипулиран. Целият процес по провеждането му не спази стандартите, но въпреки това имаше шумотевица. Мисля си дали да не ме атакуват умишлено. Смаяна съм, че се случва нещо подобно"

"Обмислях отказване от бокса след олимпийските игри в Токио. Тогава загубих още след първия си мач, а всички погледи бяха вперени в мен. Очакванията към мен бяха за победа. Толкова беше жалко, че загубих. Моят треньор имаше огромно влияние върху мен и той беше причината да не взема толкова крайно решение"

Снимка: Reuters

По пътя си към финала в своята категория Лин Ю-Тин отстрани Ситора Турдибекова от Узбекистан като съперничката ѝ напусна ринга със сълзи в очите. След това дойде мачът със Светлана Каменова, която направи недвусмислен жест с пръсти (във формата на "Х") след края на срещата, атакувайки я, че всъщност е мъж. Същото стори и туркинята Есра Караман на полуфинала. На финала в събота Тин ще срещне полякинята Юлия Серемета.