на живо

От Тетевен до пето олимпийско злато (ВИДЕО)

Серията на кубинския борец Михаин Лопес започва в Пекин 2008

Reuters
 

Кубинският борец Михаин Лопес Нунес стана първият в историята спортист, спечелил 5 поредни олимпийски титли в една дисциплина.

Във финала на свръхтежката категория на класическия стил той прегази с 6:0 сънародника си Ясмани Акоста Фернандес, който се състезава за Чили и едва надви нашия Кирил Милов в първата си среща.

След финалната схватка Лопес свали борцовките си и ги сложи в центъра на тепиха - жест, с който обяви край на състезателната си кариера.

Снимка: Reuters

По традиция последният лагер на Михаин преди олимпиадата бе в Тетевен. Преди старта на Игрите в Париж Международната федерация по борба пусна в Instagram снимка на Лопес с нашия Айк Мнацаканян.

ФАКТФАЙЛ
* От 2015 г. гигантът, с прозвището Ужасния, не познава поражение. В бляскавата си кариера той има още 5 световни титли и 9 от панамериканско първенство.

 

* За шампиона това бе 6-а олимпиада, а златото от Париж 2024 прибави към тези от Пекин 2008, Лондон 2012, Рио 2016 и Токио 2020.

Снимка: Reuters
* Досега именитият кубинец бе в клуба на осемте спортисти с 4 титли в един спорт - състезателката по борба Каори Ичо (Яп), ветроходеца Пол Елвестрьом (Дан), лекоатлетите Ал Ортер и Карл Люис, плувците Майкъл Филпс и Кейти Ледецки, както и стрелецът Винсънт Ханкок, и петимата от САЩ.