на живо

Париж 2024: Първи медал за България! (ГАЛЕРИЯ)

Боксьорът Хавиер Ибаниес си гарантира минимум бронз

 

Първи медал за България на олимпийските игри в Париж! Спечели го боксьорът Хавиер Ибаниес, който победи Шудай Харада (Япония) в четвъртфиналите в кат. до 57 кг. Така националът си гарантира минимум бронз във френската столица.

Натурализираният кубинец и поставеният под №7 вицешампион от Азиатските игри в Хуанчжоу 2023 направиха страхотен мач. Ибаниес не остави съменения в по-високата си класа и спечели с единодушно съдийско решение - 5:0 (29:28, 29:28, 30:27, 30:27, 29:28).

Ибаниес взе минимално предимство в първия рунд, но във втория доминираше на ринга и беше предпочетен и от петимата съдии, а в последната част не допусна изненада, за да си осигури крайната победа.

 

Така Ибаниес донесе 20-о отличие за българския бокс на олимпийски игри. Досега националите бяха спечелили 5 златни, 5 сребърни и 9 бронзови, а за последно титла завоюва Стойка Кръстева на Игрите в Токио през 2021 г. Именно боксьор носи първия медал за България на най-големия спортен форум - Борис Георгиев-Моката се окичва с бронз през 1952 г. на Игрите в Хелзинки (Финландия).

Отличието, спечелено от Ибаниес тази вечер, е и първото за български олимпиец от Лондон 2012 насам, когато Тервел Пулев се окичи с бронз в бокса. Това се случи преди точно 4376 дни.

Снимка: Lap.bg

За място на финала на 8 август от 22:46 ч. Ибаниес ще спори с бронзовия медалист от световното първенство Мунарбек Сейтбек Уулу (Киргизстан), който се наложи с 3:2 съдийски гласа над третия в схемата Пан-американски шампион Джамал Харви (САЩ).

Историята на кубинския боксьор с българско сърце, разказана от Калоян Кюркчиев, можете да си припомните във видеото най-горе.