на живо

"Път на дамите" в бокса (ВИДЕО)

Гледаме насилие над жени. Вината е в МОК, а не в Кремъл или Вашингтон, каза пред bTV Сергей Игнатов

 

Скандалът в боксовия турнир на олимпиадата в Париж разнищваме и в студиото на "Тази сутрин". Гости на Мария Цънцарова са българският историк-египтолог и политик Сергей Игнатов и Кирил Синевирски - световен шампион по муай-тай през 2012 г., а сега треньор.

"Реално няма проблем. Ако е женски бокс, трябва да играят само жени. След преди години тези двете са били дисквалифицирани - всичко се определя от хромозоми и хормони. Много е важно е преминал при тях пубертета. Боксът е изключително опасен спорт. Дори на тренировка е опасен. Аз като дете отивах със страх, защото не знаех как ще изляза от залата. Тренираха младежкият отбор на Славия, спортната рота и мъжкият отбор, а ние между тях. Живи сме благодарение на треньорите.

Както е тръгнало, защо да не разрешат и допинга!?", риторично пита Игнатов.

Според него Светлана Каменова е победила по точки в първия и втория рунд вчера тайванката Лин. "Всеки удар в бокса цели да унищожи противника. В класацията сме начело по смъртни случаи. Бяхме юноши и на едно състезание в Сливен, едно момче падна след първия ляв прав и умря.

 

Двете също са жертви. Едни ги защитават, други - не. Интелектуалци, които не са влизали никога в зала - не спират да пишат. Намесена е политиката. Това е насилие над жени. Вината е в МОК, а не в Кремъл или Вашингтон", категоричен е професорът.

"Има три критерия в нашия спорт - приемственост, вратите на бокса са отворени за всички, запазване на здравето на спортистите и честност. Как пазим здравето?

Всичко се крие в пубертета - повече скелетна мускулатура, повече хемоглобин, коремно дишане... всичко това той го има и затова превъзхожда в този момент. Всяка една негова клетка все едно мъжка. Ще видим дали след 10 години няма да стане Халиф...? И да взима една пенсия от МОК. Най-вероятно така ще се случи", е мнението на Кирил Синевирски.

Чуйте още във видеото.