на живо

Ша’Кари Ричардсън и ноктите за олимпийска титла (ГАЛЕРИЯ)

Историята на лекоатлетката ще ви разчувства

Reuters
 

Старт на 100 метра при дамите. На стартовите блокчета са 8 лекоатлетки, но само една с такива нокти. 

Ша’Кари Ричардсън не може да бъде подмината. Ако не забележите буйната ѝ коса и лъчезарната ѝ усмивка, със сигурност няма да пропуснете дългите ѝ разноцветни нокти. 

От години лекоатлетката не изневерява на стила си и преди всеки старт върху ръцете ѝ се появяват сложни рисунки и дизайни. Понякога дори от тях висят различни талисманчета или камъчета.

"На пистата не мога да се обличам много атрактивно. Затова оставям ноктите си да говорят вместо мен и да изразяват настроението ми", разказва тя. 

 

Кой обаче е "виновникът" американката да има такова отношение към външния си вид? "Майка ми, баба ми, леля ми винаги са ми казвали, че външният вид влияе и на чувствата. Те винаги са се поддържали - коса, дрехи, нокти. Така това се превърна и в мое ежедневие", разказа тя дни преди началото на олимпийските игри в Париж.

Снимка: Reuters

Въпреки шарените нокти, съдбата на Ша’Кари хич не е от цветните. Тя е отгледана от баба си Бети, тъй като майка ѝ и баща ѝ не се интересуват от нея. В тази тежка ситуация бъдещата лекоатлетка почва да се самонаранява, дори прави опит за самоубийство, за да привлече вниманието към себе си. От тази ужасна ситуация я спасяват разговорите с психолог и... спортът. 

Но това не значи край на изцепките на американката. През 2021 г. бе наказана заради употреба на канабис и това сложи край на мечтата ѝ да участва на олимпийските игри в Токио. 

 

Пробата ѝ бе взета малко преди да се качи на самолета за Япония. 

Снимка: Reuters

Изтърпяла наказанието си, тя е на линия за Париж 2024, като днес (3 август) ѝ предстои полуфинал на 100 м. 

Освен това Ша’Кари наскоро обяви, че е бисексуална и има приятелка.