на живо

Треньорът на Насар: Поплаках си доста! Баща ми щеше да се гордее! (ВИДЕО)

Павел Христов наследява баща си Илиян Илиев на поста в щаба на олимпийския шампион

 

Карлос Насар повдигна света и спечели олимпийско злато във вдигането на тежести в кат. до 89 кг. Медалът бе важен за спортиста, за България, за феновете и семейството му, но за личния му треньор Павел Христов бе повече - възможност отново да усети духа на покойния си баща. 

На 2 декември 2022 г. почина Илиян Илиев - откривателят на Карлос и негов пръв и единствен личен треньор. Трагедията не спъна по пътя към Олимп щангиста, а празното място в екипа му бе заето от сина на Илиев - Павел. Именно той има голяма заслуга за триумфа в Париж.

"Поплаках си доста! Моментът беше много специален, за първи път чувствам такова нещо. Усетих какво е да се спечелят олимпийски игри от близък човек и чувството е неописуемо", сподели треньорът пред bTV.

Снимка: Facebook

"Баща ми щеше да бъде най-щастливият човек на света, най-гордият. Той се гордееше с успехите му, както и на всички деца от нашия клуб. Много ги преживяваше тези моменти. Аз се запознах с него, когато беше 9-годишен. От тогава, до ден днешен, дори когато тренираха с баща ми, бяхме колеги. Сега отношенията ни са като треньор и състезател професионални. В личен план сме много големи приятели", споделя още той.

 

Самият Карлос посвети отличието си на покойния си треньор, а в социалните мрежи се появи клип, на който Илиев казва: "За 2024 г., ако това момче е здраво и ние се грижим за него, ще стане олимпийски шампион"

"Когато го гледам това клипче, се сещам за цялата история на Карлос. Още когато стъпи в нашата зала баща ми го видя и каза, че ще стане световен шампион. С годините, с неговото израстване, с неговите резултати той беше убеден, че ще стане и олимпийски шампион. 2021 година пропусна тази възможност, но ето, че сега се реализира и думите му се сбъднаха", коментира Христов. 

Той разкри, че дори след скъсването на ахилеса, Карлос не е губил надежда, че ще спечели заветния медал.

"Той никога не се е съмнявал в успеха си. В многото ни разговори, когато сме били само двамата и си споделяме, винаги е бил уверен, че ще спечели олимпийската титла. Никога не е казал, че отива за второ място, отива за медал. Той има много спортен хъс, много воля, голяма психика, не се пречупва лесно. Дори състезанието да не тръгне добре, може да се върне, да направи хубав резултат", каза Павел и добави:

Снимка: Instagram

"Не е имало момент, в който да се пречупи. И аз се учудих тогава. Това беше страшна контузия. Помня как ми се обади през нощта и ми каза, че си е скъсал ахилеса. Само като чух и не знаех къде се намирам. Бях сигурен, че ще се върне. Просто познавам човека и вярвах, че ще се върне"