на живо

В бокса става горещо: "Те са жени по паспорт" (ВИДЕО)

Шампионка от Токио 2020 отказва да участва в мачове срещу биологични мъжe в Париж

 

Огромният скандал, който се завихри в женския бокс на олимпийските игри в Париж, се разгаря.

Както ви информирахме преди дни, повод за напрежението стана фактът, че две от боксьорките всъщност са мъже.

Тайванката Лин Ю-Тин и алжирката Имане Халиф имаха забрана да участват на световното първенство през миналата година заради хормоналните си резултати, които надвишават максимално допустимите стойности. Или с други думи - провалиха се на половия тест.

Според МОК няма проблем, защото те се участвали и в Токио 2020.

Ирландската боксьорка Кели Харингтън, златна медалистка от Игрите в Токио, вече заяви, че няма да участва в мачове срещу биологични мъжe в Париж!

 

"Всички жени, които са в бокса покриват изискванията за участие. Те са жени по паспорт и са регистрирани тук като такива. Не искам да говоря с имена, но тези атлетки са участвали и в други състезания при жените. Не са дошли просто ей така от нищото тук. Участваха и в Токио", заяви говорителят на МОК Марк Адамс.

Снимка: Reuters

Пред английския The Guardian от МОК всъщност признават, че двете боксьорки са се провалили на половия тест миналата година. Той е бил проведен именно преди световното. Но към настоящия момент няма проблем с участието им заради новите правила, които занижават критериите.

Решението на централата косвено засяга и България. Причината е, че надеждата ни за медал в кат. до 57 кг - Светлана Каменова, може да срещне именно спорната тайванка, която след решението на МОК веднага се превърна в големия фаворит за златото.