на живо

Всички погледи към Париж! Започват олимпийските игри!

10 500 спортисти от 206 нации, сред които 46 българи, ще се борят за над 1000 медала!

 

Време е! От днес спортът е на пиедестал! В 20:30 ч. българско време ще стартира церемонията, която ще даде началото на XXXIII Летни олимпийски игри! 

Франция ще бъде домакин на най-важния спортен форум за трети път след летните Игри през 1900 и 1924 г. 

Снимка: Reuters

Страната ще приеме 10 500 спортисти от 206 нации. За първи път в историята поравно са разпределени участниците при мъжете и жените. 

Всички те ще се борят за над 1000 медала в 32 вида спорт. За първи път в олимпийската програма ще видим брейк танците. В сравнение с Токио 2020 (Игрите бяха проведени през 2021 г. заради пандемията от коронавирус) няма да можем да се насладим на каратето, софтбола и бейзбола. Заради по-дългите турнири, вече се изиграха няколко мача от футболната надпревара и ръгбито.

Снимка: Reuters

 

България ще бъде представена от 46 спортисти в 16 вида спорт. Това е с 4 повече от миналите Игри, когато със злато триумфираха Ивет Горанова (карате), Стойка Кръстева (бокс) и ансамбълът по художествена гимнастика. Антоанета Костадинова (стрелба) взе сребро, а Тайбе Юсейн и Евелина Николова (и двете в борбата) грабнаха бронз.

Снимка: Reuters

Големите надежди този път са насочени към световния рекордьор Карлос Насар във вдигането на тежести, Стилияна Николова и Боряна Калейн в индивидуалната надпревара на художествената гимнастика, световната и европейска шампионка по бокс Станимира Петрова и родената в Иран таекуондистка Кимия Ализадех, която получи български паспорт преди няколко месеца и вече е печелила олимпийски медал.

 

Очакват ни 17 дни изпълнени със спортни емоции! Церемонията по закриването е на 11 август, а до тогава ще тръпнем в очакване на големи български и не само спортни успехи! 

Снимка: Reuters

Къде ще се проведат състезанията? Основно на територията на Париж, но и не само. Футболът завзема голяма част от стадионите на клубовете от френската Лига 1, хандбал ще се играе в Лил. Най-екзотично ще е за сърфистите, които ще са в... Таити. Островът се намира в Тихия океан и на 15 000 км от Париж. Той е част от Френска Полинезия. 

В последните години няма как голям спортен форум да мине и без "руски" скандал. Спортистите на страната няма да могат да участват в отборните надпревари. Те могат да бъдат част от тима на Неутралните атлети, като няма да слушат химна и да използват руското знаме. Няма и да участват в официалните церемонии по откриване и закриване. Тези мерки дойдоха като санкция след руската инвазия в Украйна.

Снимка: Reuters

 

Амбицията на организаторите е това да са най-екологичните Игри, така че в стаите в олимпийското село няма климатици, леглата са от картон, който може да бъде рециклиран. След края на Париж 2024 голяма част от обзавеждането ще бъде дарено на различни институции. По-голямата част от храната на спортистите ще е местно производство, а приборите ще са за многократна употреба. 

Снимка: Reuters

В Париж са късметлии, тъй като имаха изградена добра спортна инфраструктура преди Игрите. Франция построи само две зали - за плувни спортове (изцяло от дърво) и за бадминтон и художествена гимнастика.

Големи разходи обаче бяха отделени за почистване на река Сена, която трябва да приеме първата церемония по откриване на олимпийски игри, която не се състои на стадион (1,4 млрд. евро) и охрана и организация (около 5,5 млрд. евро, като Международният олимпийски комитет покрива 1,4 млрд. евро). Над 75 000 служители на полицията и армията и частни охранители ще следят за реда по време на дългоочакваното плаване с лодки по емблематичната парижка река, където ще бъде запален и олимпийският огън. Сред тях са и 31 български гранични полицаи, които пристигнаха в Париж заедно с обучени кучета.

Снимка: Reuters

Всичко най-интересно от олимпийските игри ще може да научите от нашия сайт btvsport.bg и в спортните ни и новинарски емисии и предавания, благодарение на специалните ни пратеници в Париж - Димитър Тасев и Илия Илиев и кореспондента ни Десислава Минчева!

Олимпийските игри са тук! Дръжте се!