на живо

Втори медал за България от Париж 2024! (ГАЛЕРИЯ)

Семен Новиков ще се бори за титлата в класическия стил

 

България има втори медал от олимпийските игри в Париж 2024! Семен Новиков си гарантира минимум сребро и ще се бори за титлата в категория до 87 кг в класическия стил!

В полуфинала натурализираният украинец подчини световния шампион и №2 в ранглистата Давид Лозонци (Унгария). Новиков се наложи с 3:1 точки, като контестация на противниковия щаб в последните секунди не беше уважена. А родният национал се озова в прегръдките на члена на УС на федерацията по борба Гриша Ганчев.

В първия кръг Семен записа убедителна победа над Турпал Али Бисултанов (Дания) с 5:1 точки. На четвъртфиналите той пребори и Лаша Гобадзе (Грузия) с 8:3.

26-годишният Новиков дебютира на олимпиийски игри. Той е европейски шампион от Рим 2020, но тогава се състезава за родината си Украйна. След като взе българско гражданство през миналата година, стигна до бронз на световното първенство в Белград и на европейското в Загреб.

На финала в четвъртък след 21:15 ч. българският национал ще се изправи срещу световния вицешампион в категория до 82 кг Алиреза Мохмадипиани (Иран), който навакса пасив от 0:3 и детронира златния медалист от Токио 2020 и двукратен световен първенец Жан Беленюк (Украйна) с 3:3 правилото за последна спечелена точка.

Досега българските борци имаха три загуби в три мача на олимпийския турнир при класиците. Кирил Милов претърпя поражение в първия кръг при най-тежките до 130 килограма, а след това беше елиминиран на старта и в репешажите за бронза. Айк Мнацаканян пък отпадна на осминафиналите при 77-килограмовите след загуба от Санан Сулейманов (Азербайджан).

Медал вече си гарантира и родният представител в бокса Хавиер Ибанес. Той завоюва минимум бронз в категория до 57 кг.