на живо

Златният Семен пред bTV: Дойдох в България контузен и слаб (ВИДЕО)

Посвещавам златото на моите родители и на Гриша Ганчев, който ми даде втори живот в спорта

 

Дойдох в България контузен и слаб. Даже загубих едно републиканско. Но винаги вярвах в себе си - дори когато печелех бронзовите медали на европейско и световно, знаех, че това е заради мои грешки.

Това заяви новият олимпийски шампион по борба класически стил Семен Новиков. Във финала до категория до 87 кг натурализираният украинец разгроми със 7:0 световния вицешампион в категория до 82 кг Алиреза Мохмадипиани (Иран). Той не остави никакъв шанс на съперника и го разнасяше безмилостно из тепиха. 

"Няма лесни срещи на олимпийски игри. Това е финалистът и аз не мога да кажа, че той е слаб. Но ако говорим за най-трудна среща, това бешее полуфиналът (б.р. - световния шампион и №2 в ранглистата Давид Лозонци от Унгария)."

Новиков посвети титлата на своите родители, които все още са близо до родния му Харков и не могат да напуснат Украйна, както и на Гриша Ганчев. Именно членът на Управителния съвет на федерацията убеди Семен да се състезава за България. 

 

"Той ми даде втори живот в спорта. След победата ми каза "Браво, момче!" Посвещавам златото и на моя треньор, който повярва в мен и вдигна нивото ми до златен медал. Благодаря на всичките си други треньори, на тези в Украйна също. На доктори, на масажисти, на моите приятели."

Шампионът даде и съветите си към децата, които искат да покорят върха в спорта. "Трябва да са дисциплинирани, всеки ден да тренират, да слушат своя треньор и да вярват в себе си.".