live

До върха, а после долу, но с любов в сърцето (ВИДЕО)

Историята на холандския боксьор Руди Люберс

Руди Люберс е звезда в бокса от световен мащаб. Остава в историята като единственият бял боксьор, който не е нокаутиран от Мохамед Али. Животът му се преобръща, когато слиза от ринга и ударите на съдбата го довеждат в България. Следва история за успех, падение и... спасение.

Той е роден през 1945 г. в Холандия. Родителите му работят в увеселителен парк и неговото детство минава между въртележките и виенското колело.

"Когато станах на 16 години трябваше да се прибера в Амстердам, защото на 3 септември започвахме училище. Отидох да си получа учебниците от гимназията, където щях да уча. Там имаше мои съученици, които спортуваха. Аз обичах футбол и бокс. Отидох обаче при бокса и треньорът ми каза - направете си три снимки и в понеделник ви е първото състезание", разказва Люберс.

От този ден нататък, цели 25 години, той е непобедим в собствената си страна. Абсолютният шампион по бокс на Холандия участва в летните олимпийски игри през 1964 г., където завършва девети в полутежка категория. През 1968 г. преминава в тежка категория и става пети на Олимпиадата в Мексико. Пет години по-късно е неговият звезден миг. Руди Люберс се изправя срещу Мохамед Али в изключително оспорван мач в Джакарта.

Битката продължава 12 рунда. "Помня всяка секунда, всяка десета, първа секунда мога да си спомня", споделя Люберс.

За срещата с боксовата легенда Руди получава 125 000 долара - солидна сума за времето си. Състезава се още няколко години, след което животът му се преобръща. Не говори за този прелом, но казва, че той го довел в България. Дошъл тук заедно с жената, с която живее 35 години. Избрали място около с. Кошарица, където живели в каравана без ток и вода.

Въпреки нищетата, големият боксьор говори със сълзи в очите за добрите хора, които не ги забравили.

"Има един черен път и всеки ден минават 4-5 коли. Всеки, който мине казва "здравей", маха ни с ръка. Когато стана студено ми донесоха топли одеала. Искам да кажа, че българските хора са много гостоприемни", заявява бившият боксьор.

Един от тези добри хора е Събина Косева, чийто съпруг е холандец. След излъчването на репортаж по холандската телевизия за боксовата легенда, която бедства в Кошарица, техни близки се обаждат и им разказват. Събина и съпругът ѝ веднага тръгват за с. Кошарица и прибират Руди в дома си. Съпругата му е настанена за лечение в бургаската болница.

Стартира кампания в помощ на боксовата легенда, която става тема номер едно в Холандия. Медиите отразяват историята му и много хора събират средства, за да има достоен живот. В България пристига синът му, който ще отведе баща си в родината.

"Като дете още той ме е научил на три неща - да внимаваш, да гледаш и да мислиш... Винаги съм бил горд с него", споделя Марко Люберс.

На раздяла шампионът казва, че животът е като виенско колело - някога си на върха, а после долу. Най-важно е в сърцето да носиш любов, защото тя може да промени всичко.