на живо

bTV Репортерите: Тътенът (На Пулеви) в Дар

bTV проследи всяка стъпка от приключението на Кубрат и Тервел Пулеви в Танзания

bTV Репортерите: Тътенът (На Пулеви) в Дар

Дар ес Салаам. Град, за който казват, че ако не го харесаш от самото началото, след това трудно би ти допаднал. Тук суматохата е навсякъде. Разположен на брега на Индийския океан, Дар ес Салаам е финансовата и икономическа столица на Танзания. Град на контрасти. От една страна има високи и модерни сгради. Някои от най-богатите хора на континента инвестират парите си именно тук. В същото време бедният начин на живот лесно може да бъде докоснат.

Танзания продължава да бъде в топ 15 на най-бедните държави в света. Докато Европа е блокирана от мерки срещу COVID-19, тук заразата тотално се игнорира. В резултат на това туризмът процъфтява и се провеждат свободно спортни събития.

Снимка: Facebook

В първото си посещение в Африка Кубрат Пулев напълно се вля в местните традиции и начин на живот. "Супер интересно е, екзотично. И най-важното - няма корона, защото ако имаше тези хора тук изобщо не ги виждам.", категоричен е Кобрата.

В Танзания решението е да не се обръща внимание на заразата. Президентът Джон Магуфули налага вето върху използването на думата "COVID" в медиите. Той затваря лабораториите под претекст, че дават фалшиви резултати. Твърди, че PCR тест е реагирал положително на проба от овца и категорично отрича използването на ваксина.

"Ваксините са опасни. Ако белите хора искаха да направят ваксини, щеше да има срещу СПИН, срещу малария, щяха да намерят срещу туберкулоза. Не препоръчвам да си слагате ваксини.", заявява президентът на екзотичната страна.

Носенето на маски не е задължително. Социална дистанция не се спазва. По-голямата част от местните избягат да говорят за вируса, но някой признават, че коронавирусът просто се игнорира.

Събитията преди боксовата гала също се проведоха сякаш COVID-19 не съществува.

За Тервел Пулев битката в Дар ес Салаам е първата след повече от 14 месеца. Заради пандемията той не се боксира през цялата 2020 година.

Съперникът Викапита Мероро от Намибия не впечатли с визия на кантара, но демонстрира самочувствие. Тервел пък се оказа с над допустимото за категорията тегло и до мача трябваше да свали половин килограм.

"Боксът е военен спорт. Излезеш от форма и си загубил", категоричен е бронзовият медалист от олимпийските игри в Лондон 2012.

На 30 октомври 1974 г.  Мохамед Али се бие с Джордж Форман в Заир (днес Демократична република Конго). Легендарният промоутър Донг Кинг успява да убеди лидера на страната Мобуто Сесе Секо да изплати космическите по онова време по 5 млн. долара на боксьорите и му обещава, че този мач ще бъде най-добрата реклама за страната му. Излиза прав. Али побеждава, а експертите определят срещата като едно от най-великите събития в спорта за 20 век. Събитие, наречено "Тътенът в джунглата".

Сега организаторите на боксовата гала в Танзания правят препратка към великия сблъсък и представят битките като "Тътен в Дар". И планират да проведат общо шест подобни събития в Дар ес Салаам през 2021 година в опит да върнат популярността на профибокса в Африка.

Снимка: instagram.com/ohsnapianduncan/

"Поглеждаме на целия африкански континент като новия център на бокса. От време на време има шампиони, но тук има огромна база. Каквото стартираме ще продължи. Това е само началото на нещо велико.", категоричен е промоутърът Ивайло Гоцев.

И докато Тервел си почиваше в хотела преди мача, програмата на Кубрат се оказа доста интензивна. Той прие покана да закусва със спортния министър на Танзания Иносент Башунгва и да обсъдят бъдещи боксови проекти.

"Танзания има голям потенциал в бокса. Тук има много таланти и ние искаме да инвестираме в тях и да ги подкрепяме. Искаме да правим събития. Благодаря на световна звезда като Кубрат, че е тук. Мисля, че може да си бъдем полезни.", каза Башунгва.

В часовете преди битката Кобрата бе плътно до брат си, а Тервел запази пределна концентрация. В крайна сметка по-малкият от братя Пулеви затвърди ролята си на фаворит и спечели с технически нокаут в 9-ия рунд. Вече има 16 победи от 16 мача при професионалистите.

Снимка: instagram.com/ohsnapianduncan/

На сутринта след мача в българския лагер цари добро настроение. Следва почивка и басейн, а приключението в Дар ес Салаам приключи с благотворителност. Братя Пулеви посетиха школа по бокс в един от най-бедните райони на града, като зарадваха децата с екипи и ръкавици.

А след като се запознаха с условията, пътуваха над 40 километра до другия край на града, за да закупят чисто нова боксова круша.

В Танзания около 80% от населението живее с около 70 долара на месец. Липсват елементарни хигиенни и медицински условия, а политиката на президента е противоречива – свързва се с репресии срещу опозицията, погазване на човешките права и цензура.

Снимка: Instagram

Танзания се издържа от туризъм. Игнорирането на коронавируса прави остров Занзибар предпочитано място за почивка тази зима, както и красивите резервати за сафари, които бяха посетени и от братя Пулеви.