на живо

13-годишен от "Борусия" Дортмунд изумява с голмайсторски нюх

Юсуфа Мукоко има 30 попадения в 16 срещи при 17-годишните

Едва 13-годишен Юсуфа Мукоко вече е сред най-известните футболисти в школата на "Борусия" Дортмунд. Още миналата година роденият в Камерун германски национал попадна под светлините на прожекторите.

В дебюта си при 17-годишните на 13 август 2017 г. той вкара 2 гола на "Унтерат" за 9 минути пред погледите на 150 запалянковци. Четири дни по-късно, Мукоко опъна мрежата на четири пъти при равенството 4:4 срещу "Шалке 04". Така в пет мача той се разписва общо 13 пъти. 

13-годишният талант получи повиквателна и за националната гарнитура на Германия до 16 години, където в 4 мача вкара 3 гола. 

"В реалността, предвид качествата си, е може би с една или две години по-възрастен. Със сигурност обаче не е на 17, на колкото са неговите опоненти. Затова и не му е много лесно", споделя Тимо Пройс, треньор на "Борусия" Дортмунд до 23 г.

Бащата на Мукоко - Джоузеф, не се превъзнася по качествата на сина си:

"Синът ми е добър играч, но аз бях дори по-добър от него, когато бях на неговата възраст.", твърди таткото.

Големите успехи на младежа бяха съпътствани от разгорещени дискусии относно неговата възраст. И дали тя е реална. 

"Веднага, когато се роди, аз го регистрирах в германското консулство в Яунде. Той има германски документ за раждане. Затова е и с двойно гражданство. Камерунският документ не е с цел да излъжем за годините му, уверявам ви", споделя Джоузеф Мукоко.

Неслучайно получава шанс да играе с момчета, които са с 4 години по-големи от него. След като премина в "Борусия" от "Санкт Паули" миналата година, той стана голмайстор на тима до 15 години, реализирайки 33 гола в 21 срещи.

Треньорът на мъжкия отбор на "жълто-черните" - Петер Щьогер, дори веднъж намекна, че би го взел в първия тим. Правилата в Бундеслигата обаче не позволяват на играч да дебютира при мъжете, докато не навърши 17 години.

Със своите 30 попадения за 17-годишните е топ реализатор в първенството, като далеч след него на второто място е нападателят на "Шалке 04" Рене Бискуп.