на живо

4 години по-късно: Шуми продължава да се бори

Легендарният пилот все още не е отписал най-важната си битка

Getty Images

Днес, 29 декември 2017 г., се навършват точно четири години от злощастния инцидент, който преобърна спорния свят. В края на 2013 г. 7-кратният световен шампион във Формула 1 Михаел Шумахер започна да води най-важната, най-тежката битка в живота си.

Шумахер претърпя ужасяващ инцидент на ски писта във френските Алпи. Въпреки че е опитен скиор и не се спуснал с висока скорост, той се ударил скала. След сблъсъка каската му бе счупена на две, а специалистите изразиха мнение, че ако не е бил с пълна екипировка, инцидентът щял да се окаже фатален.

Снимка: Getty Images

Оттогава досега семейство Шумахер не разпространява информации за състоянието на шампиона. Знае се само, че лекарите го приведоха в кома, а след като излезе от нея германецът беше изписан и изпратен у дома. В момента той се възстановява в семейната къща в Гланд, Швейцария, намираща се на Женевското езеро. Близките му обаче не допускат медиите до Шумахер. Съпругата му Корина дори даде на съд няколко жълти издания за разпространение на невярна информация за състоянието на бившия пилот.

През 2016 г. семейство Шумахер стартира инициативата "Продължавай да се бориш", за да изрази благодарността си към неговите почитатели, които не спират да го подкрепят.

Снимка: Getty Images

„Инициативата „Продължавай да се бориш“ е още един знак на уважение и благодарност на Михаел и семейството му към неговите фенове. Искаме да канализираме позитивната енергия, която Михаел и семейството му получават, и да мотивираме всички, вдъхновени от кариерата и духа на Михаел, да продължават да се борят и никога да не се отказват“, заяви мениджърката на Шуми - Забине Кем.

Агентът му обясни и защо семейство Шумахер запазва мълчание:

„Всички знаем, че аз просто не мога и не искам да разкривам нищо за здравословното му състояние, защото трябва да уважаваме желанието на семейството му. За съжаление, това е единственият начин. Няма друг. Но искаме да продължаваме да защитаваме интересите му“

"Наследството, което той завеща, все още се цени от хората, имащи честта да работят заедно с него. От инцидента с Михаел не пострада само той, а цялото му семейство. Състоянието на Шумахер е въпрос, който близките му не искат да бъде публично достояние, и трябва да бъдат разбрани. Това, което преживяват Мик, Джина-Мария и Корина, е невероятен тест във вярата и силата им", добавя Рос Браун - бивш шеф на Шуми във "Ферари" и "Мерцедес".

Снимка: Getty Images

Михаел Шумахер бе пълен господар във Формула 1 между 1994 и 2004 г. В този период германецът завоюва световната титла 7 пъти. Той записа първата си победа преди цели 25 години - през 1992 г. на пистата "Спа" в Белгия. 

Михаел Шумахер е боец. Показвал го е нееднократно по пистите на Формула 1. Актуална информация за текущото му състояние липсва, но всички вярваме, че той ще излезе победител и в най-важната си битка - тази за живота.