на живо

4 рунд: Немската телевизия ARD за допинга в Русия

ARD разкрива намесата на правителствени лица върху работата на антидопинговата лаборатория в Русия

Getty Images

Немската телевизия ARD излъчи последната, четвърта част от своето филмово разследване за намесата на правителствени лица и упражняването на натиск върху работата на антидопинговата лаборатория в Русия.

Като главен източник на информация медията посочва бившия шеф на московската лаборатория Григорий Родченков, който потвърждава пред телевизията голяма част от фактите.

Основните доказателства са срещу спортния министър на Русия Виталий Мутко, чиито инициали фигурират в електронна преписка с антидопинговата лаборатория. Става дума за допинг проба на футболист на Краснодар, чието име не се споменава.

Този случай е от август 2014 г., а резултатите от положителната проба за забранени вещества така и не са видели бял свят, заради което футболистът не е дисквалифициран.

Твърди се, че инициалите в преписката В.Л.М. отговарят на Виталий Леонтиевич Мутко, а неговият заместник Юрий Нагорник е помагал в потулването на случая.

За прикриването на тази и на други проби е съдействал и съветникът на спортния министър - Наталия Желанова, твърди Родченков.

Според него Желанова и Мутко са оказвали влияние върху Световната антидопингова агенция (УАДА), за да бъдат прекратени разследванията за манипулиране и укриване на допинг проби на руски атлети в предишни години.

Желанова е бил основния посредник при предаването на парите към Международната лекоатлетическа федерация (ИААФ), за да бъдат скрити резултатите.

Във филма е показано писмо на Родченков, с което той свидетелства, че за да бъдат прикрити положителни допинг проби от олимпийските игри в Лондон 2012 е трябвало да се извади сума от 500 хил. долара и тези пари са отишли именно към ИААФ.

Отделно във филма нагледно се вижда как треньорът Виктор Чегин, който е наказан с доживотна забрана заради употреба на забранени вещества, продължава да работи с елитни руски лекоатлети.

Виталий Мутко коментира обвиненията: „Инициалите могат да бъдат интерпретирани по различен начин. Да, много хора биха свързали моето име с тях, но всъщност тези факти не са много убедителни.”

Според настоящия президент на руската лекоатлетическа федерация Димитрий Шляхтин всички тези обвинения продължават стрелбата с халосни патрони срещу руския спорт.

Мутко твърди, че обвинения към него и Русия са отправени от тези, които не са щастливи от избора на страната му за домакин на световното първенство по футбол през 2018 г.

Преди година именно след филм на ARD се стигна до отстраняването на руските лекоатлети от състезания. А дали те ще бъдат допуснати до участие на олимпийските игри в Рио де Жанейто през август, ще стане ясно на 17 юни във Виена, когато ИААФ и МОК ще преценят до колко Русия е напреднала в борбата с допинга.