на живо

Продажбата на мелдоний - бизнес за милиони

65 млн. евро генерира компания от продажба на лекарството

Приходи в размер на 65 млн. евро е генерирала латвийската компания „Гриндекс” от продажбата на лекарството „Милдронат”. Това съобщава в собствено разследване вестник „Вашингтон поуст”.

Според американския всекидневник, цифрите са само от 2015 г. като се знае, че от 2010 г. насам, фармацевтичния концерн със седалище Рига е генерирал печалба от над 50 млн. евро от придобилия печална слава препарат.

Една опаковка „Милдронат” с 60 таблетки струва около 45 евро. Един блистер с шест таблетки се търгува за около 4 евро, показва проверка в интернет. Там обаче лекарството не може да бъде закупено онлайн. Поне не и в момента.

Лекарството „Милдронат” нашумя в началото на март, когато петкратната победителка в турнири от Големия шлем в тениса Мария Шарапова призна, че го ползва от десетилетие заради проблеми със сърцето и че не е разбрала за включването му в забранения списък на Световната антидопингова агенция от 1 януари 2016 г.

Засегната вече е и България. Най-добрата ни спортистка за изминалата година – атлетката Габриела Петрова също е с положителна проба. В нея е открито наличие на основната съставка на милдроната – мелдоний.