на живо

75-годишен българин записа уникално постижение (ВИДЕО)

Запознайте се с плувния ветеран Ангел Милков

75-годишен българин записа уникално постижение (ВИДЕО)

Уникално постижение на възрастен плувец от Силистра. 75-годишният Ангел Милков преплува дистанцията от 20 км в открит 50-метров басейн за време от 7 часа 45 минути и 43 секунди.

До момента не е регистрирано подобно постижение нито в България, нито в света.

Часът е 07:45, температура на водата – 26 градуса. Ангел Милков се потапя в басейна с мисълта, че ще преплува минимум 10 км.

На басейна да подкрепят баща си са дъщерята и синът на ветерана.

"Баща ми се чувства прекрасно, в настроение е. Най-важното е, че е добре подготвен както психически, така и физически, което е напълно достатъчно, за да се представи добре. Спортът е бил винаги голяма част от неговия живот", казва Емил Милков, който е и председател на национален спортен клуб "Олимп".

Снимка: НСК Олимп

В "Книгата на Гинес" няма записан подобен опит - над 10 км и на такава възраст. А за да бъде регистриран като постижение, трябва да се премине през тежка процедура.

"До момента не е регистрирано такова нито в България, нито в света, така че надяваме се, постигайки своята цел, преплувайки дистанция над десет километра, това един вид да е световен рекорд", разяснява синът на рекордьора.

Ангел Милков плува от 12-годишен. Като треньор извежда Оман до второто място в Арабската лига.

Снимка: bgswim.com

През миналата година преплува 10 км на закрития басейн в Силистра с рекорд за възрастта си. Днес, на 15-ия километър, обявява, че ще плува… двадесет километра. И успява!

"Аз в началото бях решил да тръгна малко на повече от 20 км, но ме спряха и реших на 20 да се установя. И смятам, че е нормално за възрастта ми. Искам всички да го правят това нещо, не само аз", казва Ангел Милков.

Данните от уникалното му постижение ще бъдат изпратени в Българската федерация за ветерани, както и в сродните европейски и световни структури.